Din 14 aprilie încep rapelurile cu AstraZeneca. Anunțul făcut de medicul Valeriu Gheorghiță despre anulări

Ultima actualizare:

    Pe 14 aprilie, începe rapelul pentru vaccinul AstraZeneca
Pe 14 aprilie, începe rapelul pentru vaccinul AstraZeneca

Peste două zile, mai exact pe 14 aprilie, încep rapelurile cu AstraZeneca. Medicul Valeriu Gheorghiță spune că sunt 9.000 de persoane programate și spune că nu sunt programări anulate.

Vaccinarea cu AstraZeneca a început în România în a doua jumătate a lunii februarie, astfel că primele rapeluri vor fi făcute începând din 14 zile. Acesta este singurul ser la care a doua doză se injectează după aproape două luni.

Medicul Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a declarat că nu au fost anulate programări, transmite Agerpres.

Medicul Valeriu Gheorghiță: ”Sunt 9.000 de pesoane programate la rapelul cu AstraZeneca”

”Pe 14 aprilie este prima zi în care se face rapelul. Erau în jur de 9.000 de persoane programate. Eu sper ca oamenii să nu îşi anuleze programarea pentru că ar fi păcat să pierdem nişte beneficii”, a spus Gheorghiţă, care a precizat faptul că România are circa 750.000 de doze de vaccin AstraZeneca.

Acesta a mai spus că de astăzi, 12 aprilie, încep să evalueze toate centrele de vaccinare și că este important de știut faptul că cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca au nevoie să îşi completeze schema de vaccinare.

Ce se va întâmpla la centrele de vaccinare cu activitate scăzută

”Pe de altă parte, acolo unde activitatea din centre este într-adevăr scăzută, avem mai multe opţiuni: prima- alocarea unui alt tip de vaccin şi ne gândim la Johnson and Johnson, unde se administrează o singură doză şi atunci nu există riscul ca la rapel să se încurce tipurile de vaccin pentru că şi aceasta a fost o problemă. A doua posibilitate personalul vaccinator  să fie inclus şi în echipele mobile care să asigure vaccinarea în diverse locaţii- operatori economici, în penitenciare, sunt foarte multe servici care au nevoie de vaccinare cu echipe mobile”, a explicat preşedintele CNCAV.

De la debutul imunizării împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiță a anunțat faptul că în cazul AstraZeneca efectele adverse sunt mai mai ușoare la rapel, spre deosebire de Pfizer și Moderna care s-a dovedit că au efecte severe după a doua doză.

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca

AsytaZeneca este un așa-numit vaccin vector. Potrivit Institutului Paul Ehrlich din Germania, acesta se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni.

Virușii de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike.

Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirus.

Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca

Împotriva coronavirusul original, vaccinul AstraZeneca a atins o eficiență de 76% în testele clinice, după prima doză. Administrat la 12 săptămâni sau mai multe după prima doză, rapelul ridică eficacitatea la 82%. Un alt studiu a constatat o eficacitate de 84%.

Într-o altă investigație, s-a constatat că vaccinul a redus durata răspândirii și a redus sarcina virală, ceea ce ar putea încetini transmiterea virusului. Pe baza acestor date, vaccinul a primit aprobare în multe țări.

Citește și: 

Dacă te-ai vaccinat cu AstraZeneca, poți face rapelul cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul autorităților

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. În ce condiții poți să renunți la rapel

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net