Marius Chiriac, despre criza facturilor din România: „Probabil, ne paște un blocaj energetic major”

Ultima actualizare:

Directorul General Enel Energie și Enel Energie Muntenia, Marius Chiriac, a vorbit  într-un interviu acordat Digi24, despre situația crizei energetice din România, despre riscul producerii unui blocaj major al sistemului energetic, dar și despre facturile astronomice pe care trebuie să le plătim. 

image

Marius Chiriac: „Probabil ne așteaptă un blocaj energetic major”

Odată cu creșterea facturilor la  energie, statul a venit în sprijinul românilor prin plafonare și compensări de preț, însă acest lucru ar putea pune presiune foarte mare pe furnizori. „Pentru a-i ajuta pe români să facă față facturilor mari, statul a optat pentru o schemă complicată care pune presiune pe furnizori, deoarece până la decontarea de către stat a sumelor din plafonare și compensare, furnizorii sunt cei care finanțează schema de sprijin”, explică directorul General Enel Energie și Enel Energie Muntenia.

Prin urmare, continuă el, dacă statul nu le va returna în săptămânile următoare furnizorilor integral banii pe plafonările și compensării acordate, am putea vedea blocaje în întreg sistemul energetic. „Furnizorii vor rămâne fără bani și nu vor mai avea cum să-și achite la rândul lor obligațiile către ceilalți actori din lanțul de producere, transport și distribuție a energiei electrice”, a spus Marius Chiriac.

Pentru a depăși această perioadă de criză, toți furnizoriimari au făcut credite bancare. „Cred că toți furnizorii mari, deci și noi am deschis niște linii de credit tocmai pentru a trece peste această perioadă. Fluxurile de numerar ale furnizorilor vor fi puternic afectate în situația în care statul nu va începe să plătească peste câteva săptămâni furnizorii de electricitate. Valorile aferente lunilor noiembrie și decembrie poate au fost mai mici, dar odată cu includerea clienților business și cu mărirea plafoanelor pentru clienții casnici pentru perioada februarie-aprilie, impactul asupra fluxului de numerar va fi din ce în ce mai mare. În situația în care furnizorii nu-și vor recupera în următoarele luni banii din schemele de compensare, probabil că vom vedea blocaje în întreg sistemul energetic”, este de părere Marius Chiriac.

ENEL recalculeză aproape două milioane de facturi

Enel nu și-a cerut încă banii pentru reducerile acordate deja, în condițiile în care recalculează circa 2 milioane de facturi emise în perioada noiembrie-decembrie. Ele fuseseră deja reduse, iar recalcularea are legătură cu modul de aplicare a taxei pe valoare adăugată. În ceea ce privește facturile care cuprind estimări uriașe de consum, șeful companiilor de furnizare din grupul Enel spune că anul trecut au fost doar 8.000 de astfel de cazuri, din peste 30 de milioane de facturi emise. Enel este unul dintre marii furnizori de energie electrică de la noi. Are circa 3,1 milioane de clienți casnici și business.

ENEL recalculează aproximativ două milioane de facturi dar nu din cauza faptului că nu ar fi aplicat plafonarea și compensațiile, ci din cauza unui calcul greșit al TVA-ului. „Am avut o anumită interpretare pe niște chestiuni de TVA. Ne-am autosesizat în ultimele zile și discutând cu consultanți externi, am înțeles că modul în care am aplicat contravaloarea TVA-ului pe compensare s-ar putea să nu fi fost cea mai bună și am decis să stornăm facturile respective, urmând să emitem facturi noi în perioada următoare.

„Impactul mediu pe o factură, ce beneficiază de o valoare medie a compensării, îl estimăm undeva la 7-8 lei. (…) Cei care au apucat să plătească (facturile n.red) vor vedea suma cu minus pe factura următoare. Cei care n-au apucat să plătească, vor beneficia de un nou termen de plată, nu vor fi percepute penalități și nici nu se vor face deconectări. Vorbim de aproximativ 60% din facturile emise în ultimele două luni. Vorbim de până la 2.000.000 de facturi”, a mai precizat Directorul General Enel Energie și Enel Energie Muntenia, Marius Chiriac.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net