DNA și-a prezentat raportul pe 2017 în prezența președintelui Klaus Iohannis
Direcția Națională Anti-corupție își prezintă raportul de activitate miercuri, de la ora 11.00, în ultima zi prevăzută de lege pentru această acțiune. Preşedintele Klaus Iohannis va participa la ședință, dar ministrul Justiției, Tudorel Toader nu va fi în sală.Înainte de ședință, primul om din stat a declarat ”suntem departe de o revocare”în momentul în care a fost întrebat dacă o va schimba pe șefa DNA.
UPDATE
Klaus Iohannis a lăudat DNA și a dat un semnal asupra deciziei pe care o va lua în legătură cu cererea ministrului Justiției, Tudorel Toader de a o revoca pe șefa DNA.
”Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective. In 2017, au fost soluționate peste 3.800 de dosare, cu 16,5 la sută mai multe decât în 2016, trimis in judecată aproape o mie de inculpați. Pe baza rechizitoriilor DNA, anul trecut instantele au condamnat definitiv peste 700 inculpați Toate acestea demonstrează încă o dată că DNA e o instituție eficientă și care se află deja de ani buni în prima linie a luptei anticorupție, contrar unei evaluări subiective, tendențioase și partizane, prezentată opiniei publice de cineva săptamana trecută-Eficienta DNA e departe de a putea fi contestată. E o medie de peste 100 dosare pe procuror. DNA, ca parte a Ministerului Public, asigură mecanismele necesare pentru a vindeca România de corupție. Din păcate, asistăm la manifestări virulente ale disperării și încercări de manipulare pentru a decredibiliza DNA și cu încercarea clară de a subordona justiția politicului. Inadmisibil. Niste inculpați și niște condamnați penal, după ce au fost prinși încălcând legea, s-au unit pentru a discredita pe aceia care i-au cercetat-Dar așa cum spune un proverb, minciuna umblă cât umblă, până i se înfundă -Toate aceste acțiuni concertate în plan mediatic nu au șanse de reușită. Cei care le-au pus la cale, sunt cei care au rămas în trecut, trăiesc cu iluzia că puterea înseamnă privilegii și se exercită prin abuz-Spre nenorocul lor, democrația s-a consolidat în România, justiția e acum independentă și eficientă, iar spiritul civic al societații se manifestă cu mult curaj- Vreau sa fiu foarte clar: în lupta dintre nou si vechi, între cei care trăiesc din corupție și cei care o combat, va câștiga România modernă, europeană, care acționează în baza valorilor democrației occidentale și a statului de drept- Oare de ce mi-am amintit de sintagma democratie originala? Cred ca si de acolo ni se trage ceva legat de coruptie In cei 16 ani scursi de la infiintarea DNA, am fost toti martori la cresterea capacitatii statului de a combate corupția- Increderea în justiție e dată de cei care însuflețesc sistemul judiciar: magistrații sunt repere de comportament în cadrul oricărei societăți democratice. Integritatea si profesionalismul lor trebuie sa rămână standarde pentru societate
Laura Codruța Kovesi a vorbit prima, apărând realizările DNA
”E un moment în care analizăm ce am făcut bine, ce nu am făcut bine si ce am greșit. În 2017, demersul luptei anticorupție a fost pus puternic sub semnul întrebării. Bugetele publice sunt in continuare devalizate de coruptie. Ne punem intrebari daca sunt necesare si alte masuri - Anul trecut, aproximativ 1000 de inculpați au fost trimiși în judecată. DNA se ocupă doar de corupția la nivel inalt. O treime din inculpații trimiși în judecată au avut funcții de conducere: 3 miniștri, 5 deputați, un senator, un fost președinte al Camerei deputatilor, un secretar general au fost trimiși în judecată - Aceste cifre ne arată că de cele mai multe ori cei care comit infracțiuni de corupție au ca principale atribuții gestionarea bugetelor publice”
În discurs, Laura Codruța Kovesi a vorbit și despre modul în care acționează infractorii
”Sunt tipare pe care infractorii le cunosc, le dezvoltă. Sunt rețete folosite pentru fraudarea banului public.- Toți știu ce trebuie să facă ca să câștige contracte din bani publici.- Un exemplu dramatic din sănătate: DNA a identificat manageri die spitale care iau mită de la furnizori de bunuri și servicii, se iau comisione de milioane de euro.- Anul trecut, investigațiile privind frauda cu fondurile UE s-au dublat. In cele mai multe cazuri e vorba de fraudarea fondurilor pentru comunitatile rurale, cele mai sarace - In câte din aceste dosare, închise ca efect al CCR, alte instituții au demarat proceduri pentru raspundere civila? Există interes la alte instituții pentru recuperarea acestor bani pierduti? - O altă situație gravă: în multe din cauzele investigate, există situații în care reprezentanții instituțiilor publice nu se constitutie parte civilă pentru recuperarea prejudiciilor - CCR a pronuntat în 2016 o decizie privind abuzul in serviciu. Ca procurori, respectăm decizia CCR dar trebuie să spunem, că în situațiile în care se produc prejudicii prin încălcarea legislației secundare, noi nu mai putem reține răspunderea penală. Ca efect, au fost inchise 275 de dosare, cu prejudicii de 148 milioane euro.
-189 de inculpati au fost trimiși în judecată anul trecut pentru abuz în serviciu, 85 milioane de euro prejudicii estimate. Sesizările transmise către DNA: de foarte multe ori primim sesizări pentru fapte comise acum 9-10 ani, si trebuie sa gasim mecanisme ca institutiile sa nu mai astepte atat de mult timp
Ședința de bilanț a DNA vine într-un context deosebit de tensionat. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat marţi că nu va participa la şedinţa de bilanţ pe anul 2017 a DNA, invocând faptul că nu a primit raportul de activitate al instituţiei.
"Spuneaţi că aveţi deschidere la dialog, ceea ce este foarte bine. Mâine aveţi bilanţul, mâine e 28 februarie şi până mâine trebuia să îmi trimiteţi raportul şi eu nu l-am primit. Aveţi explicaţii? Sigur că aveţi. Mi-aţi trimis şi o invitaţie şi vă mulţumesc, dar eu sigur nu voi veni. Pentru că eu vin acolo să mă uit la dumneavoastră ca ministru al Justiţiei fără să vă îndepliniţi obligaţia din lege să îmi daţi raportul", i-a spus ministrul Justiţiei procurorului şef al DNA.
Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ, marţi, propunerii ministrului Tudorel Toader de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
În şedinţa Secţiei pentru procurori, procurorul şef al DNA a răspuns la toate cele 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justiţiei în raportul în baza căruia a cerut revocarea ei din funcţie, Kovesi spunând că motivele invocate de Tudorel Toader sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate.
Votul în sedinţa Secţiei pentru procurori a CSM a fost 6-1 "împotriva" cererii de revocare, votul "pentru" fiind din partea ministrului Justiţiei.
Avizul CSM este unul consultativ, decizia revenindu-i preşedintelui Klaus Iohannis.