Doi bebeluşi morţi din cauza E.coli, nici un răspuns!
Doi bebeluşi morţi, alţi 10 internaţi, din care patru în stare critică. Acesta era, luni (15 februarie), bilanţul în cazul micuţilor infectaţi cu un microb digestiv. Situaţia este dramatică, mai ales că până la ora actuală nimeni nu a reuşit să afle de unde vine bacteria ucigaşă.
O fetiţă, care era intubată încă de săptămâna trecută la Secţia de Terapie Intensivă, a murit luni dimineaţă la Spitalul “Marie Curie” din Capitală. Este al doilea deces, după ce în 4 februarie un alt copil, de 11 luni, a murit din cauza unei infecţii digestive grave. În acel caz, medicii au stabilit că este vorba despre virusul E.coli. S-a dat vina iniţial pe apa de băut, pe laptele praf şi chiar pe portocalele pe care le mâncaseră micuţii.
Au fost luate la puricat gospodăriile din care provin bebeluşii şi au fost efectuate analize de laborator amănunţite. Nici apa, nici portocalele nu au pus în pericol viaţa micuţilor. Din probele recoltate de DSP Argeş, a rezultatat că şi apa minerală necarbogazoasă recoltată de la Lidl şi Kaufland este potabilă, iar probele de lapte praf din farmacii “corespund standardelor în vigoare”.
Autorităţile recunosc că nu au încă informaţii asupra cauzei îmbolnăvirii micuţilor, dar spun că nu se impune celulă de criză pentru situaţia bebeluşilor. Luni, la orele prânzului, doi dintre cei patru copii internaţi la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic “Marie Curie” erau intubaţi. Potrivit medicilor, trei dintre micuţi încă mai treceau, ieri, prin chinurile dializei.
Suspiciune de toxiinfecţie alimentară în Prahova
Şase persoane au ajuns la spital, ieri după-amiază, cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Pacienţii sunt angajaţi ai unei sonde de exploatare petrolieră din Băicoi, amplasată în zona Valea Stelii. Au cerut ajutor după ce au consumat mâncare adusă de o firmă de catering. Potrivit medicilor, muncitorii prezentau dureri de burtă, greaţă sau vărsături. “ Toţi sunt în stare stabilă. Încă de sâmbătă au apărut simptomele şi au evoluat de la organism la organism. Sunt sub observaţie cu toxiinfecţie alimentară”, a declarat dr. Claudiu Totir, medic la SAJ Prahova. Muncitorii au mâncat ciorbă, ouă şi friptură de pui. Au fost transportaţi de echipajele de la ambulanţă şi cele de la SMURD la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti.
Click! spune
E.coli (Escherichia coli) e o bacterie care se găseşte în interiorul intestinelor şi în fecalele animalelor. În mod normal, ea nu afectează organismul, ci ajută la digerarea alimentelor. Există, însă, şase tulpini ale bacteriei care pot provoca toxiinfecţii alimentare severe. Se poate lua din apă, inclusiv îmbuteliată, contaminată cu fecale; din laptele crud, nepasteurizat şi derivatele sale; din carne, la tăiere; din legume şi fructe nespălate corespunzător. Simptomele bolii: diaree, febră, greţuri, vomă; crampe stomacale şi dureri abdominale; deshidratare, care afectează rapid rinichii.