Doliu în toate unitățile militare din România
În toate unitățile militare din România, precum și în cele dislocate în afara țării au fost organizate joi ceremonii militare și religioase în memoria celor 8 militari căzuți la datorie. Baza 95 Aeriană, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazu”, toate structurile subordonate Statului Major al Forțelor Terestre și ale Forțele Aeriene Române, peste tot, sute de militari au ținut momente de reculegere și s-au rugat pentru camarazii lor morți miercuri seara în tragediile aviatice de la Constanța.
Zi de doliu în toate unitățile militare
„Este zi de doliu în Armata Română, o zi în care îi plângem pe cei opt militari care și-au pierdut viața în catastrofa aviatică de miercuri, 2 martie. Am pierdut, aseară, 8 camarazi, 8 români curajoși, 8 militari dedicați țării lor și misiunilor care le-au fost încredințate. Gândurile mele și întreaga mea compasiune se îndreaptă către familiile greu încercate de această cumplită tragedie”, a scris azi pe Facebook ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Și la sediul Ministerului Apărării Naționale a fost organizată joi o ceremonie de comemorare a celor 8 eroi: locotenent-comandorul Florin Bogdan, locotenentul Sorin Pătrașcu, maistrul militar principal Gelu Banu, caporalul cls. a III-a Cătălin Lateș, sergentul Ionuț Marinescu, maistrul militar cls. I Vlad Carp, maistrul militar cls. a II-a Sergiu Bosoi și căpitanul Costinel Iosif Niță.
Reamintim că miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG-21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană ”Mihail Kogălniceanu”, în jurul orei 19.50. Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare, un elicopter IAR-330 Puma decolând de urgență spre zona posibilului impact a aeronavei MiG-21 LanceR, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea pornind, de asemenea, spre această zonă.
Toate aeronavele MiG-21 și IAR 330 Puma au fost consemnate la sol
Elicopterul IAR 330-Puma, care avea la bord un echipaj format din cinci militari și doi militari ai Forțelor Navale Române, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44, în zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Atât elicopterul, cât și MiG-ul s-au prăbușit. Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice (MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma) au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram