Domeniul unde poți să câștigi, încă de la început, 7.000 lei net, lunar! Mulți nu știu și pleacă în străinătate

În prezent, cu numeroase șantiere deschise peste tot, domeniul construcțiilor oferă printre cele mai mari salarii din România. Unii angajați, fie zidari, faianțari sau zugravi pot să câștige, chiar și la început, suma de 7.000 lei net, lunar. Cu toate acestea, românii care fac naveta în afara țării la muncă se apropie de 300.000, cu aproape 100.000 mai mult decât acum 10 ani, arată INS. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Care este procentul românilor expuși riscului de sărăcie 

Mai mult de un român din trei este expus riscului de sărăcie şi excluziune socială, arată datele publicate de Eurostat, scrie Antena3 CNN.ro. Cifrele arată că 34% dintre români se confruntă cu aceste probleme și că i-am depășit pe vecinii bulgari la capitolul sărăcie. Și asta nu e tot. Deși veniturile românilor sunt mici, statul le impozitează la sânge. 

Există, însă și soluții și locuri de muncă unde salariile sunt aproape ca în Occident și oricum, mult mai mari decât de obicei. Cu toate acestea, românii nu se înghesuie fie din neștiință, fie din cauză că se tem că ar fi obligați să muncească mai mult decât o fac de regulă la alte joburi.

7.000 lei net în domeniul construcțiilor

„Am decis să îmi extind echipa și angajez meseriași - zidari, faianțari și zugravi. Salariul net este 7.000 de lei la început, dar cei care arată că vor să muncească și știu să o facă pot să fie convinși că vor câștiga mai mult după câteva luni, când salariul le va crește progresiv”, a scris pe Facebook un antreprenor în domeniul construcțiilor. Acesta a mai menționat că asigură toate formele legale de angajare și că atunci când se vor face deplasări în țară, salariații vor primi bani pentru transport și cazare, plus diurnă. Anunțul a fost întâmpinat cu rezerve de unii dintre cei care l-au citit.

„Aș vrea să vin, lăsați-mi datele de contact”, a spus unul dintre cei interesați, iar alții au cerut detalii despre programul de muncă. În discuție a intervenit și un fost angajat. „Îl cunosc pe Nelu, ce zice aia face, e altfel de patron decât mulți pe care îi știți. Eu m-am pensionat, dar trei ani de zile, după ce m-am întors în țară din Franța, am lucrat la el și nu pot să zic decât lucruri bune despre un om ca el”, a fost mărturia fostului angajat.

Salarii similare primesc și angajații care montează ferestre și uși. Companiile plătesc inclusiv cazarea, mâncarea și transportul. Chiar și așa, mulți muncitori pleacă în Belgia și Marea Britanie, iar echipele din România sunt tot mai mici.

Românii pleacă la muncă în străinătate

Potrivit sondajului Expat Insider realizat de InterNations, majoritatea românilor care lucrează în străinătate au fost recrutați prin diverse agenții (20%), urmați de 16% care și-au găsit singuri un loc de muncă și 8% care au fost trimiși în străinătate de către angajator.

O privire mai atentă arată că românii care lucrează în străinătate sunt în principal nemulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și viața privată. Doar 62% sunt mulțumiți de acest factor (față de 68% la nivel global), în timp ce 20% sunt nemulțumiți (față de 16% la nivel global).

De asemenea, ei se plâng de lipsa oportunităților lor de carieră (50% față de 49% la nivel global), ore multe de lucru (71% față de 70% la nivel global) și securitatea locului de muncă (70% față de 67% la nivel global).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net