Dosarul Colectiv, amânat! Piedone se pregătește de închisoare!
Judecătorii deliberează greu în cazul „Colectiv”. Procesul în care sunt anchetați responsabilii de tragedia în care și-au pierdut viața 64 de tineri s-a încheiat în luna decembrie a anului trecut. Cu toate acestea, pronunțarea sentinței a fost amânată azi pentru a patra oară.
Dosarul Colectiv, amânat! Piedone se pregătește de închisoare!
Un nou termen, o nouă amânare. Inculpații din dosarul Colectiv așteptau cu sufletul la gură sentința definitivă care i-ar fi putut trimite la închisoare, pe unii dintre ei, mai mult de un deceniu.
Edilul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, condamnat în prima instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare, s-a resemnat deja cu gândul că șansele de a scăpa de condamnare sunt aproape inexistente. Astfel, el și-a delegat deja o parte din atribuțiile de primar, ca măsură de precauție:
„Într-o eventualitate, ferească Dumnezeu de o decizie nefavorabilă, instituţia trebuie să funcţioneze”, a declarat el, citat de Main News.
Piedone mai are deja o condamnare la activ. În 2018, a primit sentința de 1 an de închisoare cu amânare, de la judecătorii Curții de Apel din Bucureşti, fiind găsit vinovat de faptul că s-a folosit de funcţia de edil pentru a avantaja firmele fiilor săi.
Curtea de Apel a stabilit pentru 12 mai noul termen pentru pronunțarea sentinței.
Unii inculpați au murit înainte de a afla verdictul
În Dosarul Colectiv, cea mai grea pedeapsă a primit-o Daniela Niță, administrator al firmei Golden Ideas Fireworks Artists, societatea care a furnizat artificiile folosite în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity. Ea a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În vârstă de 44 de ani, Daniela Niță a decedat în luna septembrie a anului trecut, în urma unui infarct, înainte de a primi verdictul executoriu.
Din păcate, decese s-au înregistrat și în rândul părților vătămate din dosarul Colectiv. Părinții unora dintre tinerii care și-au găsit sfârșitul în incendiu, epuizați fizic și psihic după anii de procese, au murit înainte de a afla cum vor decide judecătorii să împartă dreptatea și ce daune morale ar trebui să primească.
Ani grei de pușcărie pentru patronii clublui
Și patronii Clubului Colectiv par a fi acceptat faptul că ar putea sta în pușcărie pentru mai bine de un deceniu, dacă verdictul Curții de Apel va confirma decizia primei instanțe. Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost condamnați de judecătorii Tribunalului București la 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Citește și: Mesajul tulburător transmis de unul dintre patronii de la Colectiv despre sentință
173 de ani și 8 luni de închisoare au cerut în total procurorii pentru cei vinovați
Dosarul Colectiv a fost cel mai complex caz pe care magistrații români l-au avut pe rol în ultimele decenii. Cu sute de părți vătămate, numeroși inculpați, zeci de expertize și solicitări de daune care însumează multe milioane de euro, procesele s-au întins pe o perioadă de aproape 6 ani. În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primul verdict.
Pe lângă pedepsele pentru patronii clubului și primarul Piedone, pirotehniștii care au montat artificiile, Viorel Zaharia şi Marian Moise, au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani de închisoare cu executare.
Pompierii de la ISU Bucureşti, George Matei şi Antonina Radu,cei care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor de protecție și siguranță, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Nici subordonații lui Piedone de la Primăria Sectorului 4 nu au scăpat ușor.
Aurelia Iofciu, şefa Serviciului Autorizări Comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, iar Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior în cadrul primăriei, a fost condamnată la 7 ani, ambele pedepse fiind cu executare.
Singura pedeapsă ușoară a primit-o Ramona Sandra Moţoc, referent superior. Judecătorii au dispus 3 ani de închisoare, însă cu cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității.
Totodată, prima instanță a dispus condamnaților să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victime și peste 8 milioane de lei către mai multe spitale, bani care reprezintă costurile cu tratamentul și spitalizarea persoanelor rănite în incendiu.
În urma incendiului din Colectiv, 64 de oameni și-au pierdut viața.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!