Doza trei de vaccin se va administra din toamnă cu Pfizer şi Moderna, în România! Vaccinații care au trecut prin boală, excluși
România va începe să administreze doza 3 anti-Covid peste cel târziu o lună şi jumătate. Primii care vor putea să facă un nou rapel sunt medicii şi vârstnicii bolnavi. Puţin peste cinci milioane de români s-au vaccinat anti-Covid-19 până acum cu cele două doze de vaccin. Serul se va putea administra la cel puţin șase luni distanţă de la schema completă.
"În condițiile, în care astăzi vorbim de infecția cu varianta Delta trebuie să ne uităm și la cei vulnerabili care au fost vaccinaţi și care beneficiază cât se poate de clar de administrarea unei doze de rapel și, de asemenea, la cei cu risc crescut de îmbolnăvire.", a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie vaccinare, citat de observatornews.ro.
Doza a treia ar putea să fie disponibilă pentru toţi cei care vor să se vaccineze, însă ca și până acum, în mod etapizat. Primii pe listă sunt angajaţii din sistemul sanitar dar şi cei vulnerabili în faţa infectării: "Pentru autoprotecţie, doi pentru protecţia pacientului şi 3 pentru a putea ca sistemul să funcţioneze dacă se îmbolnăveşte cineva din sistemul sanitar locul lui trebuie luat de altcineva, iar efortul va fi uriaş. Excluşi sunt cei care au schema completă de vaccinare şi au trecut şi prin boală. Deocamdată se ia în calcul rapelul doar pentru Pfizer şi Moderna. În cazul AstraZeneca, specialiştii spun că doza trei se poate face şi cu celelalte seruri dacă e cazul. (...) Dacă vorbim de schema de vaccinare de la compania BionTech Pfizer, atunci a treia doză va fi cu același vaccin. Dacă vorbim vorbim de schema de vaccinare Moderna, atunci a treia doză va fi cu vaccin Moderna, dacă vorbim însă de vaccinul cu subvector viral, foarte probabil, dar aici avem nevoie de datele de la Agenția Europeană a Medicamentului și recomandarea Centrului European de Control al Bolilor, probobil se va face o schemă mixtă, adică se va administra o doză de vaccin pe bază de ARN Mesager celor care au schemă completă de vaccinare cu vaccin pe bază de vector viral." Datele existente arată că la 6 sau chiar 8 luni de la vaccinare, se menține eficiența vaccinurilor existente.