Dr. Adrian Marinescu despre variațiile infecțiilor Covid-19: Media pe o săptămână, mai importantă decât raportările zilnice

Ultima actualizare:

    Dr.Adrian Marinescu este medic infecționist la Spitalul Matei Balș din București
Dr.Adrian Marinescu este medic infecționist la Spitalul Matei Balș din București

Numărul infecțiilor cu noul coronavirus a trecut de 13.500 în România, iar cel al deceselor a depășit 800 de cazuri. De câteva săptămâni se observă creșteri sau scăderi de pe o zi pe alta, ca dinții unui fierăstrău. Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș spune că nu raportările zilnice sunt importante pentru tabloul general ci media săptămânală.

Sunt zile în care numărul infecțiilor noi crește chiar și cu peste 100 de cazuri, alteori, scade cu zeci de cazuri. Dacă am face un grafic, acesta seamănă cu dinții unui fierăstrău. Toată lumea se așteaptă să ajungem la un ”platou” care să permită relaxarea.  De pe 15 mai, o parte din restricții vor fi mai relaxate, după ce starea de urgență va fi înlocuită cu cea de alertă.

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș spune că nu raportările zilnice sunt cele mai relevante pentru tabloul general, ci trebuie să ne uităm la media dintr-o săptămână.

„Nu e important ce se întâmplă de pe o zi pe alta. Ați văzut că sunt variații destul de mari. Și aici ține și de raportare. În situația de față chiar e o diferență de raportare: sâmbătă au fost mult mai puține cazuri (165) față de duminică (431). Și atunci trebuie să facem o medie. Părerea mea este că lucrurile stau în felul următor: facem o medie la nivelul unei săptămâni și comparăm cu ce a fost înainte”, spune dr. Marinescu într-un interviu pentru Digi 24.

„N-avem o dovadă că este curba descendentă, deci probabil să suntem acolo, undeva la nivelul platoului cu dinții de fierăstrău, cu variații mai mici sau mai mari. Ține de câte teste se fac, de cum se face raportarea. Degeaba avem un număr de teste astăzi, dacă e clar că rezultatele acelor teste vor veni peste o zi sau două”, a explicat medicul infecționist.

„Eu cred în felul următor: că ar trebui noi toți să ne uităm la cifre. E clar că acele măsuri de relaxare vin după ce avem una-două săptămâni cu cifre mai bune. Și putem să ne uităm, facem o medie și știm singuri când o să fie acea relaxare”, spune Adrian Marinescu.

Conform rapoartelor, în săptămâna 20-26 aprilie, au fost raportate, în medie, 327 de cazuri noi de infectări cu coronavirus pe zi, în timp ce în săptămâna 27 aprilie - 3 mai au fost raportate în medie 303 cazuri pe zi. În ceea ce privește decesele, bilanțul celor două săptămâni este asemănător: 168, respectiv 171 (medie de 24 pe zi).

Medicul Adrian Marinescu mai spune că se observă în mod evident o îmbunătățire a capacității de testare a României în ultima perioadă, când se pot face chiar și 7.000 de teste pe zi.

Citește și: 

Ce înseamnă „faza de platou” și cum va evolua situația după atingerea vârfului pandemiei de coronavirus

A mers 7 km ca să îi ducă mâncare fetiţei, dar era să-l sfâșie lupii!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net