Dr. Marius Geantă: ”Este imposibil ca la nivelul UE să putem implementa o strategie de tip zero Covid. Trebuie să învățăm să trăim cu virusul”

Ultima actualizare:

    Potrivit unor epidemiologi, de-acum pare iluzoriu faptul că se poate atinge imunitatea colectivă numai cu ajutorul vaccinurilorFOTO: Unsplash.com
Potrivit unor epidemiologi, de-acum pare iluzoriu faptul că se poate atinge imunitatea colectivă numai cu ajutorul vaccinurilorFOTO: Unsplash.com

Numărul cazurilor noi de infecție cu noul coronavirus a ajuns până la aproape 850 și din estimările specialiștilor ar putea fi depășit pragul de 1.500 de imbolnăviri zilnice în viitorul nu foarte îndepărtat. Și, cel mai probabil, numărul pacienților care vor avea nevoie de terapie intensivă va crește, de asemenea. Dr. Marius Geantă, președintele Centrului Român pentru Inovație în Medicină soncideră că în acest moment nu se poate pune problema unei strategii de tip zero COVID la nivel european.

Pentru că în urmă cu nici două luni pandemia părea spre sfârșite, fiind înregistrate cateva zeci de cazuri de COVID-19, cel mai probabil mulți au lăsat garda jos, astfel că valul patru pandemic a lovit din plin. ” Libera circulație a persoanelor, ca pilon fundamental social și economic, alături de realitatea că avem la nivelul Uniunii mai multe sisteme de sănătate publică decât numărul Statelor Membre, reprezintă factori esențiali și opozabili ideii de eliminare a virusului.

În urmă cu 4-6 săptămâni, România raporta un număr mic, de doar 30-40 infecții pe zi, moment în care teoretic ne puteam gândi că mai avem puțin până la zero, dar practic știam că din acel punct putem doar urcă. Ceea ce s-a și întâmplat”, a explicat dr. Marius Geantă pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să învățăm să conviețuim cu virusul

”Conviețuirea cu virusul necesită un plan ceva mai complex, nu este suficientă restartarea campaniei de vaccinare. Vaccinarea rămâne o armă cheie în această luptă, cu beneficii evidente la nivelul protecției individuale față de formele simptomatice și grave de Covid-19.

Pentru a-i crește eficacitatea și din perspectiva controlului pandemiei, trebuie să implementăm sisteme de supraveghere genomica a circulației virusului, pe scară largă. Nu mai este suficientă (de fapt, nu a fost niciodată) căutarea prin secventiere a unei variante după ce această capătă caracteristicile unei variante de interes/îngrijorare. Este prea târziu”, a explicat medicul.

Variantele periculoase pot trece de radarul secvențierii

Dr. Marius Geantă a mai precizat că ”tehnologiile de secventiere permit analiză și identificarea precoce, cu scop deopotrivă preventiv și predictiv, a unor variante care doar aparent nu pun probleme”.

”De exemplu, așteptarea multor cercetători a fost ca varianta alfa să fie dizlocata de o altă varianta derivată din alfa - realitatea este că a fost dizlocata de varianta delta, care provine de pe cu totul altă linie evolutivă SARS-CoV-2. Evident, căutând alfa, poți găsi doar alfa, iar variantele mai periculoase (precum delta) pot trece pe sub radarul secventierii.

Acesta este doar un exemplu din abordarea despre care am mai scris, sănătatea publică de precizie, a cărei implementare ne va ajută să învățăm să trăim cu virusul”, a mai arătat dr. Marius Geantă.

Conform celui mai recent raport, în țara noastră, de la începutul pandemiei până în prezent au fost confirmate 1.092.971 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Citește și:Peste jumătate din decesele Covid-19 s-au înregistrat în 2021

O mare țară înregistrează un nou record de decese asociate COVID-19

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net