Duminica Luminată: Creştinii împart ouă vopsite în verde şi albastru. Semnificaţia gestului
La exact o săptămâna de la Duminica Paştelui, creştinii sărbătoresc Duminica Luminată, zi cunoscută în popor drept Duminica Tomei/Tomii, fiind ziua în care Sfântului Apostol Toma i se năruie îndoielile privind Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Duminica Luminată este cunoscută şi ca Duminica Sfântului Apostol Toma - Duminica Tomii sau Tomei. Este duminica tuturor necredincioşilor, care au pus la îndoială minunea cea mare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Duminica Luminată: Istoricul acestei sărbători
Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte în Duminică a II-a după Paşti, pe Sf. Apostol Toma. Este Duminica Luminată, Duminica Tomei. În această zi, Mântuitorul S-a arătat ucenicilor prin uşile încuiate, pentru a două oară după Înviere. Pentru că Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urmă răstignirii Sale. După acest moment, Toma îl mărturiseşte fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn şi Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede.Duminica Luminată, a doua după Sfintele Paşti, este singura Duminică din anul bisericesc dedicată şi închinată unui Sfânt Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos. Nici Petru, corifeul Apostolilor, nici Sfântul Ioan, ucenicul iubirii, şi nici chiar Sfântul Apostol Pavel, Apostolul neamurilor, nu au vreo Duminică închinată şi dedicată lor.
Duminica Luminată: Cine a fost Sfântul Apostolul Toma
Sfântul Apostol Toma, care este sărbătorit de creștini în Duminica Luminată, era originar din Galileia. Numele de Toma înseamnă geamăn. În aramaică şi în ebraică, Toma este doar un epitet. La unii creştini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamănul). A făcut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Tradiţiei, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a suferit moarte de martir. Creştinii sirieni din Malabar susţin cu tărie că se trag din Sfântul Apostol Toma şi că a fost martirzat la Calamină (Mylapore), lângă Madras, scrie crestinortodox.ro.În India, Sfântul Apostol Toma, sărbătorit în Duminica Luminată, a întemeiat biserici, a sfinţit preoţi şi episcopi şi a convertit două surori, Tertiana şi Migdonia, soţii de mari principi indieni. Prinţul Smideu, soţul Tertianei, l-a osândit la moarte. A fost omorât cu lancea de cinci soldaţi. Moaştele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.
Duminica Luminată: Tradiţii şi obiceiuri
Prăznuit la sfârşitul Săptămânii Luminate, momentul este asociat, în multe zone ale ţării, cu obiceriurile legate de pomenirea celor trecuţi la cele veşnice, iar sărbătoarea se mai numeşte Paștele Mici sau Paștele Morţilor, scrie renaşterea.ro. În Duminica Luminată, numită și Duminica Tomii, cimitirele sunt pline de oameni veniţi să se roage, să se reculeagă şi să aprindă lumânări lângă crucile dragilor dispăruţi.Credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomeni, fac libaţiuni, se întind mese festive (rituale) în cimitir, lângă biserică sau în câmp, la iarbă verde.
În partea de vest a ţării, există obiceiul că, în Duminica Luminată, să se vopsească din nou ouă, însă nu în roşu, ci în culori sobre, reci, în albastru şi verde închis. Acestea, dimpreună cu alte bucate specifice sezonului pascal, se dau de pomană pentru sufletele răposaţilor, despre care există credinţă că, la o săptămână după cei aflaţi în viaţă, prăznuiesc Pastile în lumea de dincolo, la fel că aceia care, pe Pământ, îşi amintesc de ei şi le cinstesc memoria în Duminica Tomii.