Dune de nisip de aproape 2 metri, la Mamaia. Ce se va întâmpla cu plaja în sezonul estival VIDEO

Ultima actualizare:

Un fenomen spectaculos dar foarte costisitor pentru autoritățile constănțene a apărut pe plaja din Mamaia. Dune mari de nisip, pe alocuri atingând aproape doi metri înălțime au apărut pe cea mai cunoscută plajă de pe litoralul românesc. Autoritățile constănțene spun că fenomenul este natural și chiar va remedia una din problemele apărute în ultimii doi ani la Mamaia.

În Mamaia, la malul mării au apărut dune de nisip înalte de aproape doi metri. Foto: Captură
În Mamaia, la malul mării au apărut dune de nisip înalte de aproape doi metri. Foto: Captură

Fenomenul a apărut după furtunile din larg care au adus valuri mari. Acestea au săpat în mal, erodând plaja. Astfel, s-a format un adevărat zid de nisip, o terasă o numesc unii, iar imaginile sunt spectaculoase. 

Specialiștii îl numesc ”fenomenul de cliffing” despre care spun că este natural, dar mai intens în acest an. Diferența de nivel, pe unele porțiuni ale plajei din Mamaia măsoară 1,75 m.  

„Fenomenul de cliffing apărut la începutul acestui an în stațiunea Mamaia este un fenomen natural care se manifesta cu intensitate mare în sezonul rece”, au explicat cei de la Apele Române Dobrogea Litoral, citați de Focus Press.

Fenomenul poate rezolva o problemă pe plaja din Mamaia și anume adâncimea apei la mal. Specialiștii din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral  au transmis că acest „dezechilibru“ va fi „corectat natural, prin acțiunea valurilor asupra plajei“ Specialiștii spun că în timp acest fenomen se va diminua.

”Am observat cu toții o plajă mult extinsă si au fost indicate câteva probleme temporare, una dintre acestea fiind progresia rapidă în adâncime a zonei de îmbăiere. Acest inconvenient temporar, așa cum menționam anterior, se va stabiliza în anii următori (în special în sezonul rece, acesta fiind caracterizat de furtuni marine mai puternice) iar modalitatea de stabilizare este erodarea unui volum tampon de nisip din plaja emersă”, au spus cei de la ABADL.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a început deja lucrările de amenajare a plajei, astfel încât până în luna mai, plaja sa fie pregătită pentru sezonul turistic.

image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net