Încă un pericol strică vacanțele multor români pe Litoral. Autoritățile, absente

Ultima actualizare:

Finalul lunii august e preferat de mulți români pentru concedii. Doar că unii dintre cei care aleg Litoralul se expun unui risc fantastic , dacă au un fond alergic mărit.

cub ambrozia png

Pe grupul Facebook „Ambrozici”, românii afectați de alergia la ambrozie încearcă să se țină la curent, între ei, în legătură cu zonele periculoase, unde sporii buruienii, interzisă prin lege, încarcă aerul respirat.

Pe litoralul românnesc, ambrozia a stricat vacanțele multor turiști

Un membru al grupului a cerut, duminică seara, 28 august, câteva informații despre litoralul Mării Negre, întrucât acesta urmează sp plece în vacanță.

Răspunsurile au fost dintre cele mai alarmante, demonstrând o lipsă totală de interes, din partea autorităților, dar și a operatorilor privați.

„Eu sunt acum în Mamaia Nord și se simt din plin simptomele. Primele 2 zile am crezut că mor de mâncărimi, în special la ochi dar văd totuși că s-au mai potolit un pic. Sunt pe tratament și primele 2 zile am depășit dozele recomandate ca să reușesc să funcționez, cât de cât”, este unul dintre răspunsurile celor aflați deja la mare.

Citește și: Alergia la ambrozie. Cum se face diagnosticarea și care este tratamentul

Alți membri ai grupului ai confirmat: „În Mamaia și Năvodari e la discreție ambrozia….”, „E oribil, groaznic, a fost vânt. Nu recomand în perioada aceasta. Sunt efectiv terminată”, „Tocmai am plecat de la Jupiter, Neptun. Este groaznic. Am avut mâncărimi la ochi ceva de neimaginat. Deja simt că mă sufoc. Baftă nouă”.

Autoritățile demonstrează, încă o dată, că nu sunt interesate de rezolvarea acestei probleme care pune în pericol sănătatea și distruge confortul populației. Foarte multe primării curăță și anunță acest lucru public, doar în zonele vizibile, pe bulevarde sau străzi principale.

Nu sunt luate la puricat proprietățile neîngrijite sau cămpurile, acest tip de acțiune implicând și acrdarea unor amenzi usturătoare. De asemenea, nici proprietarii terenurilor infestate cu ambrozie nu dau doi bani pe lege sau pe siguranța celorlalte persoane.

Ambrozia este interzisă prin lege. Ce amenzi ar trebui să dea statul?

Operatorii din turism au știut să se plângă, încă de la începutul sezonului 2022, deși au fost acuzați că practică prețuri monstruoase, comparativ cu calitatea serviciilor oferite. Protecția Consumatorului a intervenit și nu puține au fost cazurile în care operatorii comerciali de pe Litoral au fost prinși  și amendați pentru că vindeau alimente expirate sau ofereau spații insalubre pentru cazare sau plajă.

Acum, nepăsarea jucătorilor din turism, atât privați cât și de stat, față de confortul și sănătatea celor care suferă de alergie la ambrozie, confirmă debandada din acest domeniu. 

Afectați de polenul de ambrozie sunt cei alergici, dar și cei sănătoși care pot dezvolta alergia, în urma inhalării unei cantități mari de polen.

Citește și: Cele mai întâlnite alergii de toamnă

De aceea, a fost emisă o lege care îi amendează pe proprietarii de terenuri care nu stârpesc buruiana. Din păcate, autoritățile curăță terenurile avute în administrare, doar de ochii lumii, fiind vizate exclusiv locurile vizibile și intens tranzitate.

Exact aceasta este capcana. Fiind foarte fini, sporii de ambrozie pot fi purtați de vânt chiar și sute de kilometri. Astfel, problema devine una de importanță majoră, o campanie eficientă impunând o implicare totală a autorităților. Lucru greu de obținut, din păcate, în România.

Cunoscută sub denumirea populară de iarbă de paragină, iarbă pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă, o singură astfel de plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de particule de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani!

Sporii de ambrozie din România și Bulgaria, duși de vânt până în Grecia 

În România există Legea 129/2020 pentru modificarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei. Textul legii prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice, care nu curăță terenurile deținute sau administrate de bălăria periculoasă.

Un membru al comunității online „Ambrozici” a publicat, de asemenea, o hartă online, cu date obținute din observațiile unor sateliți meteo, a norilor cu spori de ambrozie transportați de vânt în această perioadă Din cauza culturilor ignorate în nordul bazinului Mării Negre, în Bulgaria și în România, sporii au ajuns până în Grecia!

Începând cu 23 august, curenți puternici și constanti dinspre nord-est aduc cantități enorme de la "fabricile de polen" din nordul Mării Negre. E roșu până în nordul Greciei (inclusiv Halkidiki), deci chiar nu prea sunt zone apropiate geografic României care să nu fie pline de polen, în acest moment, a transmis acesta.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre sindromul Skeeter, reacția alergică la înțepăturile de țânțari

Ambrozia începe să apară încă din primăvară, perioada critică fiind intervalul lunilor august – septembrie. Uneori, perioada se poate prelungi chiar și până la finalul lunii octombrie, în funcție de cum este vremea. Ambrozia este o buruiană confundată adesea cu pelinul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net