Alergia la ambrozie. Cum se face diagnosticarea și care este tratamentul

Doar câteva săptămâni ne mai despart de luna august, atunci când planta invazivă și total neproductivă numită ambrozie va poleniza și va pune mari probleme de sănătate celor cu alergii.

Alergia la ambrozie este produsă de sporii microscopici ai plantei cu același nume. Unele persoane pot pica în capcana poveștilor din mitologia greacă, în care hrana zeilor era numită „ambrozie”. În literatură, ambrozia este un concept, asupra căruia există mai multe teorii, fără nici o legătură cu bălăria care dă alergii.

Ce este alergia la ambrozie

Dar nu despre povești este vorba în acest caz, ci despre un pericol care dă bătăi mari de cap, an de an, unui număr din ce în ce mai mare de persoane. Afectați de polenul de ambrozie sunt cei alergici, dar și cei sănătoși care pot dezvolta alergia, în urma inhalării unei cantități mari de polen.

De aceea, a fost emisă o lege care îi amendează pe proprietarii de terenuri care nu stârpesc buruiana. Din păcate, autoritățile curăță terenurile avute în administrare, doar de ochii lumii, fiind vizate exclusiv locurile vizibile și intens tranzitate.

Citește și: Xonia, adevărul despre ce a pățit la Survivor: "Am fost foarte umflată"

Exact aceasta este capcana. Fiind foarte fini, sporii de ambrozie pot fi purtați de vânt chiar și sute de kilometri. Astfel, problema devine una de importanță majoră, o campanie eficientă impunând o implicare totală a autorităților. Lucru greu de obținut, din păcate, în România.

Simptomele alergiei la ambrozie

Până să ajungă la alergolog, multe persoane cred că se confruntă cu o răceală care nu mai trece. Intensitatea alergiilor şi a manifestărilor clinice creşte de la un sezon la altul, iar în cazurile complicaţiilor, pacientul poate să facă astm sau se poate ajunge la crize severe de sufocare şi uneori chiar şoc anafilactic.

Citește și: Cele mai întâlnite alergii de toamnă

Printre simptomele alergiei la ambrozie sunt strănutul în rafală, congestia nazală, adică nas înfundat, secreţie nazală, mai precis rinoree, iritaţie oculară, mâncărimea ochilor, senzaţia de uscăciune a gâtului, tuse uscată, respiraţie greoaie, senzaţia de sufocare.

Cum se pune diagnosticul de alergie la ambrozie

Diagnosticul poate fi pus exclusiv de medicul alergolog. Există o serie de teste locale care pot fi aplicate doar de personalul medical calificat. În funcție de simptomele prezentate și, mai ales, de intensitatea acestora, medicul va calibra testele în așa fel încât pacientul să nu intre în șoc anafilactic.

Tratament pentru aceasta alergie

În funcţie de localizarea şi de gravitatea simptomelor, doar medicul alergolog poate să prescrie tratamentul specific. Terapia alergiei la ambrozie este diferită, de la o persoană la alta. Tratamentele sunt adaptate, în funcție de gravitatea situației.

Automedicația nu este indicată, existând riscul apariției unor complicații. În general, tratamentul presupune ameliorarea simptomelor și include: antihistaminice, corticosteroizi locali şi descongestionante.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre sindromul Skeeter, reacția alergică la înțepăturile de țânțari

Există şi un tratament curativ, imunoterapie sau desensibilizare specifică, uneori dub formă de vaccin cu administrare nazală sub formă de puf , care vizează eliminarea alergiei prin obişnuirea organismului cu alergenul. Este o terapie de durată și se ţine câţiva ani. Eficienţa imunoterapiei este de aproximativ 70%.

În ce perioadă apare ambrozia și cum arată

Ambrozia începe să apară încă din primăvară, perioada critică fiind intervalul lunilor august – septembrie. Uneori, perioada se poate prelungi chiar și până la finalul lunii octombrie, în funcție de cum este vremea. Ambrozia este o buruiană confundată adesea cu pelinul.

Cunoscută sub denumirea populară de iarbă de paragină, iarbă pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă, o singură astfel de plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de particule de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani!

Ce amenzi riscă proprietarii de terenuri cu ambrozie

În România există Legea 129/2020 pentru modificarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei. Textul legii prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice, care nu curăță terenurile deținute sau administrate de bălăria periculoasă.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net