Începe iadul pentru alergici. Ambrozia ajunge la nivelul de polenizare maxim în lunile august- septembrie

Ultima actualizare:

    Ambrozia crește chiar și în zona locuințelor oamenilorFOTO: Unsplash.com
Ambrozia crește chiar și în zona locuințelor oamenilorFOTO: Unsplash.com

Alergia la ambrozie dă bătăi de cap multor persoane. Iar ce este mai rău, abia acum începe. Experții spun că această plantă atinge perioada maximă de polenizare începând cu luna august și se prelungește până spre sfârșitul lunii octombrie. Polenul ambroziei provoacă rinita alergică sezonieră cunoscută și sub denumirea ”febra fânului”.

Ambrozia este o buruiană, confundată adesea cu pelinul. Rapoartele medicale arată că tot mai mulţi oameni fac alergii din cauza ambroziei, care invadează nu doar terenurile şi curţile neîngrijite, ci şi străzile, chiar şi în Capitală.

Cunoscută sub denumirea populară de iarbă de paragină, iarbă parloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă, o singură astfel de plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani.

Simptomele alergiei la ambrozie

Până să ajungă la alergolog, mulţi cred că au o răceală care nu mai trece. Intensitatea alergiilor şi a manifestărilor clinice creşte de la un sezon la altul, iar complicaţiile pot să facă astm, se poate ajunge la crize severe de sufocare şi uneori chiar să sugereze şoc anafilactic. Cele mai frecvente sunt complicaţiile de tip sinuzită, polipoză, favorizarea infecţiilor.

Dr. Diana Deleanu, medic primar alergolog, a spus la Digi 24 că anul trecut, când oamenii au început să poarte mască, a observat că nu au fost atât de multe alergii, însă atrage atenția că trebuie ținut cont și de condițiile climatice. „Anul acesta avem forme severe de alergie la polen”.

Medicul atrage atenția că se poate întâmpla ca până la 80 % dintre pacienții cu alegeri la ambrozie să dezvolte astm bronșic.

Imunoterapia prin care poate fi înlăturată alergia durează 36 luni și costă în jur de 1.600 de lei pe an.

Ce pățești dacă nu distrugi ambrozia de pe terenul tău

În București, polițiștii locali au găsit, recent, zeci de terenuri neîngrijite, pe care crește buruiana. Ambrozia se stârpeşte destul de greu. Ca să scăpăm de ea trebuie să luăm măsuri înainte ca aceasta să înflorească. Buruiana trebuie smulsă din pământ şi arsă.  Dacă este aruncată pe un loc cu umezeală, rădăcinile se prind repede la loc.

Legea obligă proprietarii de terenuri şi autorităţile să stârpească ambrozia. Amenzile pentru cei care nu îşi curăţă terenurile de astfel de buruieni riscă amenzi.

Iniţial, proprietarii prinși cu astfel de plante pe terenul lor,  vor primi avertismente. Deja zeci de proprietari din București au fost notificați de Poliție Locală. Apoi se va mai face un control. Şi dacă şi atunci sunt nereguli, porprietarii terenurilor vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 750 la 5.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi de la 5.000 la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Potrivit unor studii, 1 din 4 europeni suferă de alergie fără să ştie. Se estimează că, până în anul 2050, jumătate din populația lumii va fi afectată de cel puțin o formă de alergie, situație provocată de modificările rapide ale mediului și stilului de viață.

Citește și:Cele mai întâlnite alergii de toamnă

Alergia la polen, frecventă şi toamna

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net