După relaxare, au explodat cazurile de gripă. Cei mai afectați sunt copiii

De la începutul acestei luni, odată cu ridicarea restricțiilor și cu renunțarea la masca de protecție, pe lângă COVID, a reapărut în peisaj gripa. Medicii de familie și cei din spitale semnalează un puternic val de infectări, în special în rândul copiilor.

Gripa se manifestă cu febră, frisoane, apatie, dureri musculare, de cap, de gât
Gripa se manifestă cu febră, frisoane, apatie, dureri musculare, de cap, de gât

Aproape că uitasem de gripă în ultimii doi ani de pandemie, când COVID-19 a deținut supremația. Izolarea, carantina, purtarea măștii, lucrul de acasă și școala online ne-au ferit nu numai de coronavirus (într-o oarecare măsură), ci și de infectarea cu virusul gripal. Din momentul în care ne-am dat măștile jos și ne-am reluat viața normală, gripa a revenit în toată „splendoarea”. „Numărul cazurilor a crescut considerabil în această lună, comparativ cu perioada similară a ultimilor doi ani. În pandemie, nu prea am avut gripă. Cei mai afectați sunt acum copiii”, a declarat pentru Click! dr. Stanciu, un medic de familie din București.

Gripa, chiar mai agresivă decât Omicron

medic de familie Egri Eduard jpg

„Azi – 5 cazuri de gripă tip A la copii. Niciodată nu am avut atâția copii diagnosticați cu gripă într-o zi”, a anunțat luni seara dr. Egri Eduard, medic de familie în Sibiu. Într-un interviu pentru Click!, specialistul spune că simptomele gripei sunt chiar un pic mai agresive decât ale actualei variante de COVID, Omicron. „Observ o creștere accelerată a numărului de cazuri de gripă într-un timp scurt, precedată de un foarte mare număr de viroze – forme destul de severe (pneumonii, otite, laringite). De multe ori, un copil poate fi infectat cu 2-3 tulpini de virus simultan”, adaugă dr. Egri Eduard.

RO Vaccinare ne arată camera de gardă a Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală, sufocată de părinți și copii. Toți au venit cu febră, tuse, durere în gât, frisoane și stare generală de rău. Nu se știe câți au gripă și câți au COVID. „Din 100 de copii, toți au aceleași simptome. Oare ce să fie? Se așteaptă, în medie, 8-10 ore pentru un consult de urgență la Pediatrie”, scria Luca duminică seara, pe grupul PROVaccinare.

Așa arăta duminică seara camera de gardă a Spitalului de copii din Capitală!
Așa arăta duminică seara camera de gardă a Spitalului de copii din Capitală!

Și dr. Mihai Craiu povestește pe Spitalul Virtual pentru Copii că îi sunt semnalate tot mai multe cazuri de pneumonie la copii. „Relaxarea a fost abordată foarte diferit în comunitatea românească și, evident, rezultatele nu au întârziat să apară. Cel puțin copiii mici, care frecventează colectivitatea, au început să fie afectați de infecții acute respiratorii, cu o frecvență normală pentru sezon, dar evident mult mai mare față de perioada în care restricțiile și mijloacele de prevenire a transmiterii comunitare a maladiei COVID-19 erau în vigoare”.

Medicii recomandă să purtați în continuare mască, în special în spații închise și aglomerate, să nu ignorați regulile de igienă, iar în cazul în care apar simptome, să vă testați și să vă izolați în case. Sezonul de gripă ar dura până la sfârșitul lui aprilie.

Ce e de făcut încă de la primele simptome

image

-        Gripa și COVID-19 au simptome asemănătoare: dureri de cap, de gât, dureri musculare, febră, senzație de oboseală extremă, apatie, dar și tuse, secreții nazale, strănut.

-        Testați-vă! Și pentru gripă există teste specifice. În farmacii, găsiți chiar teste combinate, pentru gripă și COVID.

-        Ca tratament, dr. Egri Eduard recomandă odihna, hidratarea,  antiviralele (neapărat prescrise de medicul de familie), precum și remedii care ameliorează simptomele: siropuri de tuse, paracetamol, ibuprofen, antitermice, la nevoie.

-        Nici gripa, nici coronavirusului nu se tratează cu antibiotice.

„Nu înțeleg de ce m-a lovit așa”

Mircea Andrei Tulbure, un adolescent de aproape 16 ani, vaccinat anti-COVID cu 3 doze, a făcut săptămâna trecută gripă. Nu-și imagina să aibă simptome așa de puternice, a povestit el într-o postare pe RO Vaccinare: „Nu mai puteam respira, tuse din două în două minute, febră, saturație de oxigen de 77%, nu puteam dormi noaptea. Am făcut test RT-PCR și a ieșit negativ. Mai aveam prin casă un test care detecta atât gripa, cât și COVID. A ieșit pozitiv pentru gripa de tip A. Nu înțeleg de ce m-a lovit așa de tare”, a spus tânărul, care recunoaște că experiența l-a făcut să poarte din nou mască în spații aglomerate.

Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net