E oficial: 95.000 de români nu mai dau bani la stat

Ultima actualizare:
Mircea Turtoi
Mircea Turtoi

Numic nu i-a putut opri. Deputaţii au decis să-i „ierte” pe românii care au încasat sume de bani necuvenite, din vina funcţionarilor. Circa 95.000 de oameni nu vor mai înapoia banii la stat. Aflaţi ce măsuri iau autorităţile împotriva celor care au greşit la calcule.

Nu mai puţin de 315 deputaţi au aprobat ieri proiectele de lege care vizează amnistierea fiscală a 95.000 de bugetari, pensionari şi părinţi, care au primit mai mulţi bani decât li se cuveneau. În urmă cu o săptămână, acelaşi lucru l-au făcut senatorii, susţinând un demers al Guvernului. Nu mai puţin de 25.000 de bugetari, cărora le-au fost tăiate sporurile şi alte venituri salariale în timpul fostei guvernări, vor primi înapoi aceste sume. Circa 50.000 de pensionari care au beneficiat de pensii mărite, din vina funcţionarilor, nu vor mai fi obligaţi să restituie aceşti bani. Cei care au facut-o deja vor intra în posesia acestora în următorii cinci ani, începând cu 1 ianuarie 2015.Pe lângă vârstnici, circa 20.000 de mămici care au realizat, ilegal, venituri în concediul de creştere a copiilor sau au primit indemnizaţii mai mari din cauza unor erori de calcul nu vor mai fi obligate să returneze banii. Dintre acestea, 8.000 şi au restituit statului sumele constatate în plus.

Vestea bună este că beneficiarele vor primi înapoi aceşti bani începând cu 1 ianurie 2015, în următorii cinci ani. Vestea proastă e că nu vor scăpa de birocraţie. „Trebuie să depună o cerere la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială sau a municipiului Bucureşti, însoţită de declaraţia pe propria răspundere că toate documentele prezentate pentru stabilirea dreptului de indemnizaţie au fost solicitate organelor competente. Scutirea la plată, dar şi restituirea sumelor se vor face în baza deciziei directorului executiv al agenţiei. Virarea banilor se va face la cerere, fie prin mandat poştal, fie în cont bancar”, ne-au spus oficialii Ministerului Muncii. Legile votate ieri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 octombrie, iar la 30 de zile de la această dată ministerul trebuie să emită normele metodologice de aplicare.

Funcţionarii care au greşit la calcule vor fi traşi la răspundere conform “prevederilor capitolului 8 din Legea 188/199 privind statutul funcţionarilor publici”. Însă, legea nu prevede o sancţiune directă. Cei care se consideră prejudiciaţi pot da în judecată instituţia publică, nu şi persoana care a greşit.

"Sunt bani necuveniţi, trebuie returnaţi"

Liliana Dulgheru
Liliana Dulgheru

Mircea Turtoi, 64 de ani: „Nu cred că e o măsură dreaptă, pentru că sunt bani necuveniţi şi ar trebui returnaţi. Mai sunt şi alte categorii de pensionari care au încasat ani la rând pensii umflate. Se pare că şi pe ei i-a iertat statul”.

Maria Piscureanu
Maria Piscureanu

Liliana Dulgheru, 31 de ani: „Dacă nu a fost o greşeală a mea, de ce să dau banii înapoi? Dacă au greşit funcţionarii, atunci să plătească ei. Însă nu trebuie să uităm că sunt persoane cu venituri mici şi care nu au de unde să mai restituie aceste sume”.


    Maria Piscureanu
Maria Piscureanu

Maria Piscureanu, 55 de ani: „Consider că cei care au greşit la calcule trebuie traşi la răspundere, nu bieţii pensionari care au ajuns să-şi ia viaţa. Totuşi, cei care au văzut că au primit mai mulţi bani ar fi putut să anunţe, ca să nu se ajungă aici”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net