E pregătită România pentru valul 4? Iată care e situația spitalelor și ce estimează autoritățile
Oficial, suntem și noi în valul 4 al pandemiei de coronavirus. Tulpina Delta e predominantă, numărul cazurilor aproape s-a triplat în două săptămâni, însă vaccinarea bate în continuare pasul pe loc. Să fie situația chiar așa gravă? Ne vom întoarce la restricții, se vor închide din nou școlile, va mai fi aceeași presiune pe spitale? Medicii și epidemiologii au răspuns la cele mai importante întrebări și ne spun la ce să ne așteptăm în perioada următoare.
Care e situația actuală
România a intrat, de săptămâna trecută, în valul 4 al pandemiei de COVID-19. Numărul cazurilor a început să crească constant, de la 84 pe 26 iulie, la 271 azi, 4 august. Țara noastră nu mai depășise 200 de cazuri din 8 iunie. În același timp, majoritatea infectărilor sunt cu varianta Delta, mult mai contagioasă și mai agresivă. Experții estimează că la jumătatea lunii septembrie vom avea 1.600 de cazuri pe zi.
Vom rămâne iar fără locuri la ATI?
Cu toții ne aducem aminte aglomerația din spitale în toamna anului trecut, disperarea cu care se „vânau” locurile libere la terapie intensivă. Acum e puțin probabil că vom ajunge în aceeași situație. Potrivit ministrului Sănătății, avem peste 500 de paturi de terapie intensivă în țară și 50 în Capitală, cu posibilitatea ca acest număr să crească, la nevoie. Medicii estimează însă că presiunea pe spitale nu va fi omogenă. „Acolo unde rata de vaccinare e scăzută vom avea zone cu spitale supraaglomerate. În acele locuri, nici asistența medicală nu este cea pe care ne-o dorim și atunci managementul acelor cazuri va fi foarte dificil, vor trebui asigurate condiții de diagnostic și de transport al pacienților din zonele respective. Nu va fi ușor acest val, dar va fi puțin altfel”, a declarat pentru Hotnews Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.
Cei infectați se duc prea târziu la medic
În opinia sa, problema nu o reprezintă neapărat locurile din spitale, ci diagnosticarea bolnavilor, izolarea lor și prevenirea răspândirii virusului, dar și tratarea corectă acasă, astfel încât oamenii să nu mai ajungă la spital când deja starea li s-a agravat. „Practic, dacă nu facem foarte bine partea epidemiologică (diagnostic, urmărirea și izolarea contacților), valul 4 se va extinde și va fi greu de controlat din cauza contagiunii crescute a acestei tulpini. Nu cred că problema va fi în spitale de data asta, pentru că oamenii vor evita internările, vor fi internări doar la persoanele care nu vor avea o altă soluție”, mai spune Beatrice Mahler.
Vor mai ceda spitalele?
În valul 3 au avut loc și tragedii din cauza presiunii mari pe aparatura din spitale. Așa au izbucnit incendii la Piatra Neamț sau la Matei Balș din București. Să ne așteptăm și acum la așa ceva? „Suntem mai bine organizați decât în valurile precedente. Ca infrastructură, ne-am mai dotat”, dă asigurări cercetătorul Cristian Oancea. Rămâne de văzut ce spitale au luat măsuri și cât de bine s-au organizat.
În ce condiții vor începe școlile
Toți elevii vor începe școala în format fizic, a anunțat azi președintele Klaus Iohannis. „Dacă totuși numărul cazurilor va crește, se vor lua măsuri: se vor trece școlile pe diferite formate, în funcție de ratele de incidență”. Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, intenționează să reia testările în școli și chiar să se amenajeze cabinete de vaccinare pentru copiii de peste 12 ani, acolo unde e posibil. În continuare, se mizează pe prevenție: purtarea măștii, distanțare și ventilație corespunzătoare a claselor. Totuși, mai multe ONG-uri au solicitat autorităților să prezinte până pe 15 august un plan de măsuri și scenarii în legătură cu organizarea anului școlar.