Ea pictează tablourile care pot fi atârnate în patru poziții diferite! Raisa Ambros expune în SUA și Italia
Zilele acestea în SUA, la Los Angeles, dar şi în Italia, în Venice, au loc două evenimente unde Raisa Ambros, româncă din Moldova, expune la cele mai de seamă galerii. Click! a aflat mai multe amănunte despre pictoriţă, dar şi povestea tablourilor sale, care au ceva inedit: pot fi atârnate pe pereți în patru poziții diferite.
Raisa Ambros ne-a povestit despre marea ei pasiune, care s-a concretizat în câteva expoziții importante.
“Voi expune în acelaşi timp în cele două Veneţii: la Veneţia, în Italia, vor fi expuse pentru o lună pe durata Carnavalului, începând cu 13 februarie, şi la Venice, Los Angeles, începând cu 14 februarie, până pe data de 16. Şi expun în paralel şi în Atena, expoziţia durând din ianuarie, până în martie. După mai multe expoziţii de grup în Europa, visul meu era să expun în America. Lucrările mele au fost apreciate cel mai mult de americani în grupurile de abstract online, de asta vroiam să am deschidere directă la publicul din SUA”, ne-a povestit femeia care a revenit la pictură după 25 de ani.
“Am reînceput să pictez când am devenit fericită, găsind împlinirea înăuntrul meu. Acest lucru s-a întâmplat după ce am urmat un parcurs de dezvoltare personală şi înţelegere a unor concepte esenţiale de viaţă: să nu pretinzi fericirea de la alţii, dar să o produci singur prin fapte şi gândire pozitivă. Atunci am avut o revelaţie: am realizat că pictura e vocaţia mea, asta îmi place şi asta vreau să fac. E un schimb reciproc de fericire între mine şi arta mea. De la studiul artei şi primele încercări stilistice au trecut aproape 25 de ani. Am plecat în străinătate pentru studii, ca să investesc în mine şi în calităţile mele. De fiecare dată când am optat pentru o ţară cu mai multe posibilităţi, a fost ca să fac o schimbare în mai bine, mânată de setea de cunoaştere, de a acumula experienţă, de a putea mai mult, de a mă dezvolta mai mult. Preţul a fost, însă, că de fiecare dată a trebuit să o iau de la capăt cu limba, cu istoria, cu tradiţiile, mentalitatea, prietenii, serviciul, casa, etc. Şi cu adaptarea şi integrarea. Noi destinaţii, noi greutăţi de depăşit, căci niciodată nu mă aştepta nimeni acolo”, a povestit ea.
Cât costă tablourile și care este ineditul lor
Preţurile tablourilor sunt şi ele speciale, căci sunt între 500 de euro şi sar de 2.500 de euro. Şi asta pentru că sunt speciale. “Lucrarile mele au proprietatea de a fi atârnate în 4 poziţii, de fiecare dată exprimând cu totul altceva. Fiecare poziţie şi perspectivă comunică lucruri şi stări diferite, o poveste aparte. Reușeşti să stai în faţa lor ore sau chiar zile întregi şi să continui să descoperi detalii noi, combinaţii, legături. Calitatea cea mai de preţ descoperită în timpul creaţiei e simţul înăscut al culorilor. Simt energia culorilor şi le îmbin într-un mod special, foarte armonios, care emană o forţă energetică majoră, element sesizat din prima privire. Multe persoane aleg arta mea ca terapie”, ne-a mai povestit pictoriţa în tablourile căreia unii oameni identifică fie chipul lui Iisus, fie pe cel al lui Lady Di sau pe cel al prinţului Charles.
Cine i-a fost maestru?
Raisa a urmat cursuri în privat cu diverşi artişti profesionişti din Rusia, Republica Moldova, Regatul Unit, Italia, dar mentorul ei de bază şi de suflet a fost profesorul Mihai Bandac, cel mai mare colorist român, după cum l-a numit Nichita Stănescu.
„La începutul anilor `90, fiind studentă la Academia de Teatru și Film, am avut șansa de a-l întâlni pe pictorul și profesorul Mihai Bandac, titularul Cursului de Limbaj Plastic și Story-Board. Timp de patru ani, la orele de studiu, am descoperit frumusețea desenului și a picturii, iar domnul profesor, la rându-i a descoperit, poate, vocația mea. Îmi amintesc, de exemplu, că nu făceam niciodată liniile drepte, erau mereu într-o oarecare mişcare energetică, iar profesorul Bandac îmi spunea că aş fi foarte bună pentru desenele animate. Mi-a acordat o atenție aparte, cu explicații și îndrumări nuanțate care, cu intermitențe și desigur la cererea mea, continuă și astăzi. E profesorul meu de bază şi de suflet cu care mă sfătuiesc ori de cate ori am un dubiu creativ. Acea energie în mişcare s-a transformat în abstract în prezent. De altfel, în peste 4 decenii de profesorat, Mihai Bandac a pregătit și instruit, benevol, peste 40 de tineri doritori să devină artiști plastici. Unii dintre ei ajunși peste ani pictori de valoare și foarte apreciați, atât în România, cât și în Europa sau America”, a mai spus ea.