Ea strânge bani pentru banca de lapte matern. Gabriela Dobrescu se zbate ca nou-născuţii de la "Marie Curie" să fie hrăniţi natural în primele 6 luni

Ultima actualizare:

    Eugenia Dobrescu este  specialist în diversificare  şi consultant în alăptare. Ea a creat site-ul  diversificare.ro, unde dă  sfaturi de nutriţie mamelor
Eugenia Dobrescu este specialist în diversificare şi consultant în alăptare. Ea a creat site-ul diversificare.ro, unde dă sfaturi de nutriţie mamelor

Nou-născuţii internaţi la Spitalul „Marie Curie” au o şansă în plus să se dezvolte armonios în primele luni de viaţă. Cu ajutorul românilor, aici va fi creată prima bancă de lapte matern din România. Eugenia Dobrescu ne spune de ce se zbate pentru acest proiect şi cum putem contribui la naşterea lui.

Doar 12,6% din mamele din România îşi alăptează exclusiv la sân copiii în primele şase luni de viaţă. Multe dintre ele nu înţeleg importanţa laptelui matern pentru dezvoltarea ulterioară a micuţilor lor sau întrerup alăptarea fiindcă o văd ca pe o corvoadă.În tot acest timp, sute de copii născuţi prematur sau cu malformaţii grave în fiecare an resimt lipsa nutrienţilor vitali ai laptelui matern.

Eugenia Dobrescu, specialist în nutriţie şi consultant în alăptare, a intuit necesitatea înfiinţării unei bănci de lapte matern la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Recent, spitalul bucureştean a fost dotat cu o nouă secţie de Terapie Intensivă, graţie implicării unor organizaţii neguvernamentale care au ştiut cum să atragă sponsori. Mamă a doi copii fantastici şi perfect sănătoşi, Eugenia vrea să fie un exemplu pentru femeile care nasc în maternităţile din ţară. 

„Am început prin a le spune mămicilor internate la «Marie Curie» cât de importantă e alăptarea pentru sănătatea copiilor lor. Ele vor să-şi hrănească pruncii la sân, însă nu toate pot să facă asta”.

Sute de nou-născuţi  de la „Marie Curie” ar  putea fi hrăniţi natural
Sute de nou-născuţi de la „Marie Curie” ar putea fi hrăniţi natural

400 de copii, anual la «Marie Curie»

„Aici vin nou-născuţi din toată ţara, prematuri sau cu probleme grave, dar care nu pot fi hrăniţi decât cu seringa. Aşa că le ajutăm să strângă lapte cu pompa de sân”, ne spune Eugenia. Viitoarea bancă de lapte va fi capabilă să stocheze lapte matern colectat de la mămicile de aici. Hrana va fi repartizată celor mici în funcţie de necesităţile nutriţionale ale fiecăruia. „Un copil cu probleme la sistemul nervos central are nevoie de lapte mai gras, care e produs de o mamă de copil prematur”, spune nutriţionistul.

Acest proiect are nevoie de 75.000 de euro, din care până acum s-au strâns 38.000 de euro. Cu aceşti bani se va cumpăra aparatură pentru analiza nutriţională, pentru pasteurizarea şi congelarea laptelui. Românii care vor să sprijine acest proiect o pot face urmând instrucţiunile de pe site-ul bancadelapte.ro.

Noua secţie de Terapie  Intensivă a spitalului a fost  construită cu sprijinul  Asociaţiei „Inima Copiilor”  şi al Fundaţiei Vodafone
Noua secţie de Terapie Intensivă a spitalului a fost construită cu sprijinul Asociaţiei „Inima Copiilor” şi al Fundaţiei Vodafone

Cum ajunge laptele la copii

  • Mămicile din spital vor face analize de sânge pentru depistarea eventualelor afecţiuni care fac imposibilă donarea (hepatite, HIV).
  • Se colectează lapte cu pompele în vederea testării microbiologice. Dacă laptele nu e contaminat, acesta poate fi colectat.
  • Urmează pasteurizarea laptelui, prin încălzire la 62,5 grade C. Aparatul poate răci laptele până la 25 grade C în zece minute, pentru folosire imediată.
  • Congelarea. Rezervele de lapte se fac în congelatoare speciale, similare celor din băncile de sânge.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net