Echinocțiul de toamnă. Tradiții și superstiții. Azi se spune că mor toate florile
Echinocțiul de toamnă 2020 are loc azi, 22 septembrie, la ora 16.31 și reprezintă începutul toamnei astronomice în emisfera nordică. Azi ziua este egală cu noaptea, însă de mâine zilele vor fi din ce în ce mai scurte, nopțile din ce în ce mai lungi.Vremea se va răcit treptat, făcând loc temperaturilor scăzute de iarnă
Ce este echinocțiul de toamnă
Echinocțiul de toamnă este momentul când pășim în toamna astronomică. Soarele traversează la aceasta dată punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare. După echinocțiu, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.
Echinocțiul de toamnă 2020. Tradiții și obiceiuri străvechi
- În tradiția populară echinocțiul de toamnă este motiv de sărbătoare. Această zi marchează sfârșitul culegerii roadelor, sfârșitul muncilor la câmp și celebrarea recoltelor obținute peste an.
- Tradiția spune că în această zi, oameni de la sate merg la biserică cu fructe, legume și plante pentru a fi sfințite și pentru a căpăta puteri tămăduitoare.
- În ziua echinocțiului de toamnă se spune că mor toate florile. Ele își dau seama că a trecut vara, că au trecut zilele însorite și călduroase și încetează din viață.
- O altă superstiție e legată de bunăstarea plantelor din casă și a florilor ornamentale pe care le avem cu toții în ghivece. Dacă acestea au frunzele sau florile umede, tradiția spune că planta suferă și plânge. Salvarea ei constă în ungerea tulpinii cu mir sfințit.
- Azi se face primul must din an, se adună merele, gutuile și se bat nucii. Căci azi trebuie să ne bucurăm de roadele toamnei.
- În mitologia păgână această sărbătoare poartă numele de Mabon sau A doua recoltă.
- Tot azi, în ziua echinocțiului de toamnă, oamenii aduc mulțumiri verii pentru lumina și căldura cu care ne-a răsfățat, iar în același timp se pregătesc pentru venirea toamnei, a zilelor și a nopților răcoroase.
Ce nu e bine să faci în ziua echinocțiului
Bătrânii spun, în diverse părți ale țării, că nu este recomandat să cerți copiii în această zi, pentru că le vei da impresia că e tot ce au ei de cules. Alte superstiții despre activități interzise spun că nu e bine să te speli pe față până la apusul soarelui sau că în dimineața zilei respective trebuie să mănânci pâine înainte să ieși din casă.