Bijuteria din inima Transilvaniei, un obiectiv de neratat pentru iubitorii de istorie. Locul de poveste se află la o aruncătură de băț de Brașov!
Pe lângă peisajele naturale superbe, castelele și satele autentice, Transilvania se mândrește și cu un monument istoric important, o adevărată mărturie a trecutului medieval. Este o destinație de neratat pentru iubitorii de istorie și tradiție!

Puțini știu că, la doar o aruncătură de băț de Brașov, la 20 de kilometri distanță, se află una dintre cele mai impresionante cetăți medievale din România. În trecut, era cunoscută sub numele de „Marienburg”, iar astăzi poartă denumirea de Cetatea Feldioara.
Situată în comuna care îi poartă numele, Feldioara, această cetate este una dintre cele mai bine conservate fortificații medievale din România, conform historia.ro. Inițial, a servit ca unitate militară pentru cavalerii teutoni, care au ocupat zona între 1211 și 1225, iar ulterior a devenit un centru important al comunității din regiune, fiind restaurată de mai multe ori, cea mai recentă renovare având loc în 2017.





Cetatea Feldioara, o mărturie a trecutului
Cetatea Feldioara a fost inițial construită din pământ și întărită cu structuri din lemn, iar ulterior, cavalerii teutoni au transformat-o într-o fortificație din piatră, folosind-o ca sediu administrativ timp de 14 ani. După plecarea teutonilor în 1241, în urma marii invazii mongole, cetatea a fost distrusă...
Pe ruinele fortificației, cistercienii au construit biserica actuală, iar cetatea a devenit un centru important pentru comunitatea săsească, având rol defensiv împotriva invaziilor otomane și tătare. Cetatea Feldioara a fost folosită ulterior și ca depozit de provizii, dar și ca refugiu pentru localnicii din comunitatea de la poalele cetății.
Aici sunt organizate expoziții, parade și diverse ateliere
Cetatea Feldioara are o formă ovală alungită, cu patru turnuri orientate spre punctele cardinale, legate prin ziduri masive de piatră. Curtea interioară păstrează ruinele vechii mănăstiri, iar teritoriul este delimitat de un șanț de apărare săpat în perioada medievală. De-a lungul zidului de incintă se regăsesc încăperi destinate depozitării proviziilor și refugiului populației.
Această destinație este astăzi un loc dedicat promovării culturii locale. Aici sunt organizate expoziții care arată viața de altădată a feldiorenilor, ilustrând meșteșugurile, portul tradițional și educația comunității. De asemenea, evenimentele anuale, precum Noaptea Muzeelor și festivalurile medievale, reînvie atmosfera istorică prin parade, demonstrații militare și ateliere.