Eclipsa de Soare, minut cu minut
Dacă rataţi eclipsa de Soare de vineri, mai aveţi o şansă abia în anul 2081! Vineri dimineaţă, de la ora 10.48, discul Soarelui va fi acoperit treptat de Lună, iar la ora 11.56, mai mult de jumătate din astru va fi ”ascuns”.
Va fi spectacol pe cer, mâine dimineaţă. Soarele va fi eclipsat de Lună, pentru două ore. Eclipsa va începe la ora 10.48, iar la ora 11.56 discul Soarelui va fi acoperit în proporţie de 53%. Lumina solară va fi diferită faţă de restul zilelor. La ora 13.04, umbra Lunii se retrage şi vom vedea din nou astrul zilei. ”Acest fenomen se datorează unei coincidenţe cosmice. Luna este de circa 400 de ori mai mică decât Soarele, dar în acelaşi timp de 400 de ori mai aproape decât acesta”, explică cercetătorul Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic din Capitală.
Din păcate, vremea e capricioasă la noi. ”Cu siguranţă nu se va vedea în jumătatea de est a ţării, adică în Moldova, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, unde vor fi precipitaţii. Cele mai multe şanse sunt în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei, unde cerul va fi mai mult senin”, ne-a explicat meteorologul Oana Catrina, de la ANM. Şi Observatorul Astromic ”Amiral Vasile Urseanu” din Capitală este pregătit să primească oaspeţi. Intrarea costă 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.Cei mai mulţi îşi amintesc de eclipsa de Soare din 11 august 1999. Atunci, Soarele a fost acoperit total de Lună, iar România a fost ţara cu cea mai mare acoperire a Soarelui, de 103%, pentru că umbra Lunii a acoperit o zonă puţin mai mare decât discul solar. Am stat cu gurile căscate pentru că un astfel de fenomen este rar, o dată în viaţă. Următoarea eclipsă de Soare, comparabilă cu cea de mâine, vizibilă în ţara noastră, va fi în 2081, apoi în 23 iulie 2135!
"Ochelarii nu ne protejează"
„Este strict interzis să priviți Soarele direct, în general, și cu atât mai mult în timpul eclipsei. Și asta, pentru că este foarte periculos pentru ochi. Se pot produce arsuri retiniene ireversibile, care, în timp, duc la pierderea vederii. Nici un fel de ochelari de soare nu protejează împotriva acestor arsuri și nici sticla afumată. Le recomand oamenilor să privească eclipsa de Soare la televizor, nu altfel. La eclipsa din 1999, am avut multe cazuri de oameni care au suferit arsuri de retină, printre care trei studenți care au privit Soarele fără nici un fel de protecție, iar, în prezent, au vederea foarte scăzută”.
Cerul a fost colorat de Aurora Boreală
Un fenomen spectaculos care e vizibil doar în regiunile nordice, Aurora Boreală, a ajuns ieri noapte în țări în Europa și Statele Unite. Ieri dimineață, locuitorii din localitatea Pilisszentkereszt, la 26 km de Budapesta, Ungaria, au rămas uimiți când au văzut cerul colorat spectaculos. ”Probabil că a fost și la noi, dar nu a observat nimeni”, ne-a explicat cercetătorul Adrian Șonka. Fenomenul a putut fi observat şi în SUA, iar în Europa, în Marea Britanie, Țările Scandinave și Ungaria. Explicația vine tot de la Soare.
O puternică furtună solară a lovit Pământul marţi și a contribuit la apariția Aurorei Boreale. Două explozii uriașe de pe suprafaţa Soarelui au trimis duminică înspre Pământ cantităţi mari de particule puternic energizate.
Cele două explozii s-au contopit în drumul lor spre Terra şi au atins straturile superioare ale atmosferei terestre marţi, cu circa 15 ore mai devreme decât prevăzuseră specialiştii şi mult mai puternic decât se aşteptau aceştia, informează theguardian.co.uk.