Efectele devastatoare ale opioidelor, substanța folosită de tinerii români pentru a se droga. Ce se întâmplă în organismul lor
Ce sunt opioidele și ce efecte pot avea după ce sunt consumate? Medicul Radu Țincu a explicat, la Antena 3 CNN efectele acestei substanțe care este folosită în spitale, dar care a făcut sute de mii de victime în SUA și acum este consumată și în România de tineri, pentru a se droga.
Medicul trage un semnal de alarmă asupra faptului că, odată consumată pe post de drog, substanța opioidă poate duce la deces în mai puțin de 1 minut.
„Această substanță creează dependență”
Medicul Radu Țincu a explicat în cadrul emisiunii în care a fost invitat faptul că drogurile fac din ce în ce mai multe victime, însă, în România, momentan nu avem o statistică oficială. Ceea ce a precizat a fost faptul că opioidele sunt mult mai puternice decât morfina, ele fiind administrate pacienților cu cancer în fază terminală.
„Din cauza drogurilor, în general, mor foarte mulți oameni. Nu avem o statistică oficială în România la acest moment, însă această substanță opioidă este mult mai puternică decât morfina.
Este o substanță folosită doar în spitale, în special în zona de anestezie și terapie intensivă, folosindu-se, de asemenea, și în zona oncologică, sub forma unor plasturi cutanați, care oferă analgezie persoanelor cu un cancer în fază terminală.
Această substanță creează, în primul rând, dependență, care apare repede, după câteva săptămâni.”, a spus medicul.
Cum acționează opioidele?
Consumate pe post de drog, opioidele nu oferă o stare de bine, ci doar una de moleșeală. Oferă senzația de eliberare și decuplare de realitate, însă pericolele de moarte și apariția anumitor probleme medicale sunt destul de ridicate.
„Această substanță nici măcar nu creează o stare de bine, ci o stare de moleșeală. Într-adevăr, te decuplează de realitate și ai senzația că plutești într-o zonă unde timpul curge mai ușor și nu mai sunt probleme.
De asemenea, această substanță poate determina depresie respiratorie. Mulți dintre cei care ajung la spital cu supradoză, mor prin stop respirator, iar acest lucru se întâmplă pentru că substanța inhibă centrii respiratori din creier, iar persoana respectivă nu mai respiră.
Injectarea unei astfel de substanțe produce decesul în doar câteva zeci de secunde", a mai spus medicul.