Care este diferenta dintre opioide si opiacee, dar si efectele secundare ale acestor medicamente

Ultima actualizare:

S-a vorbit mult în ultimul timp despre consumul de droguri în țara noastră, cum ar fi opioidele, ori opiaceele. Cu toții am văzut știri despre cei doi tineri care și-au pierdut viața la 2 Mai, după ce au fost uciși de către un șofer drogat. Iar pentru a înțelege mai bine cât de devastatoare sunt, de fapt, drogurile, trebuie să cunoaștem care sunt diferențele dintre acestea.

Care este diferența dintre opioide și opiacee
Care este diferența dintre opioide și opiacee

Cu toții am rămas înmărmuriți de tragedia provocată de către un șofer de numai 19 ani la 2 Mai, din cauza drogurilor pe care le consumase. El a intrat cu mașina într-un grup de 8 tineri, dintre care 2 au murit pe loc.

Ei bine, pentru a înțelege cât de devastatoare sunt, cu adevărat, droguri precum opioidele, ori opiaceele, trebuie să înțelegem care sunt, de fapt, diferențele dintre aceste substanțe periculoase.

Ce sunt opioidele?

Pe scurt și pe înțelesul tuturor, putem spune că opioid este un termen umbrelă, care descrie orice drog de tip opioid, indiferent dacă este sintetic sau natural. Exemple de opioide sintetice sunt fentanyl, sau tramadol. Desigur, acești termeni nu au, în mod obligatoriu, o conotație ilegală, iar opioide sunt considerate și multe medicamente (absolut legale și banale) prescrise pentru ameliorarea durerilor.

Ce sunt opiaceele?

Pe de altă parte, opiaceele au un înțeles ceva mai specific. Acest termen se referă în mod exclusiv la opioide ce se găsesc în natură, cum ar fi, de exemplu, morfină și heroină. Deși, în multe cazuri, termenii de opioide și opiacee sunt folosiți ca și când ar fi sinonime, există o diferență subtilă între ele, pe care este bine să o cunoaștem.

Diferenta dintre opioide si opiacee

Diferențele dintre acești termeni sunt destul de subtile, dar importante. Cel mai simplu este să spunem că, la urma urmei, opioceele sunt un doar un tip de opioide, în timp ce termenul din urmă este unul general.

Efectele secundare pe care le dau opioidele si opiaceele

Atunci când abuzăm de asemenea substanțe periculoase, există unele efecte secundare care vor fi provocate de consumul acestor droguri. Desigur, primul dintre ele, care este atât de evident încât nici nu trebuie să îl explicăm prea mult este dependența.

Pe lângă dependență, alte simptome fizice ale consumului de opioide, sau opiacee, sunt somnolența, pierderea bruscă în greutate, sau chiar și dificulăți de vorbire. Iar pe lîngă efectele fizice, psihicul este și el afectat puternic. Cei care abuzează de asemenea substanțe pot fi mult mai irascibili, anxioși, depresivi, pot avea schimbări bruște de dispoziție, sau chiar pot să resimtă scăderea motivației.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net