El a dat 1.600 de lei pe un borcan de miere
A umblat prin toată lumea, dar a spus că locuri frumoase şi calde ca în România rar i-a mai fost dat să vadă. Henry este un avocat englez stabilit la Paris care s-a îndrăgostit la prima vedere de Transilvania, mai ales după ce a gustat din dulceţurile româneaşti. Nu i s-a părut deloc exagerat să dea o mică avere pe un borcan de miere: 365 de euro!
Un borcan auriu lucrat manual de un artist sticlar din Transilvania. O ramă de lemn lustruită cu ceară de albine. O linguriţă de argint specială pentru a gusta mierea sută la sută naturală. Preţ total - 365 de euro, adică 1.600 de lei. Britanicul n-a stat pe gânduri nici o secundă. A scos portofelul şi a achitat suma cerută de o tânără frumoasă, roşie în obraji. „Toate româncele sunt aşa frumoase? De la mierea asta probabil", a glumit Henry.
A aşezat borcanul la loc de cinste, în livingul casei sale din Franţa. Acum, a venit în România, împreună cu soţia, ca să vadă locurile în care se produce „opera de artă dulce", aşa cum îi spune el.
„Am aşezat mierea în living şi mie îmi transmite o energie pozitivă, de aceea i-am spus soţului meu că vreau să văd unde şi cine a creat acest produs. Ne-am simţit extraordinar în Transilvania, iar în primăvară vom aduce copiii şi nişte prieteni atât aici, în Târnava Mare, cât şi în Valea Barcăului", a spus soţia avocatului. "Am descoperit o ţară uimitoare, cu peisaje memorabile, oameni primitori, darnici şi produse naturale cu un gust deosebit", a spus el.
Gemul şi mierea din zona Viscri au devenit celebre după ce au fost lăudate de Prinţul Charles, cel care are un conac aici. La mare căutare sunt dulceţurile din fructe de padure sau rubarbăr, dar şi mierea de la Saschiz şi Viscri. Exclusivismul produsului provine din cauza numărului limitat, 1.001 de bucăţi pentru fiecare zonă: Târnava Mare şi Valea Barcăului.
Iunie 2012- Prinţul Charles a venit din nou în România
Prinţul Charles a venit ultima dată în România în luna iunie a acestui an. După ce a aterizat pe aeroportul din Târgul Mureş, prinţul a vizitat mai multe sate, dar şi fabrici sau case ale sătenilor din Saschiz, Miclăşoara, Archita. A înnoptat la proprietatea sa din Valea Zălanului unde a fost aşteptat de bunul său prieten, contele Kalnoky Tibor. Moştenitorul Casei Regale Britanice a fost încântat de ospitalitatea şi prietenia românilor, dar mai ales de produsele tradiţionale din Transilvania: brânzeturi, gemuri, vin şi pălincă.