El a fentat moartea la Colectiv. O ceartă cu părinții l-a salvat

Ultima actualizare:

    Dan şi-a plâns marţi  seară colega de  serviciu care  a murit în toaleta  clubului ColectivFotografii: Florin Şuler
Dan şi-a plâns marţi seară colega de serviciu care a murit în toaleta clubului ColectivFotografii: Florin Şuler

Trei ani de la incendiul dramatic de la clubul bucureştean Colectiv. Pentru mulţi înseamnă durere. Cei care au pierdut pe cineva atunci sau au reuşit să scape din infernul din subteranele Fabricii Pionierul poartă răni care nu se vor şterge niciodată. Click! a stat de vorbă marţi seara, la Marşul Chitarelor, cu cei care nu uită.

Surprinzător, la comemorarea a trei ani de la tragedie au venit puţini dintre supravieţuitori, câţiva dintre răniţi, dar mulţi oameni care au fost afectaţi de drama de la ”Colectiv”.

”Pot să spun că am fentat moartea! Trebuia să vin la concert cu soţia mea şi cine ştie dacă mai eram viu acum. Am scăpat pentru că am avut o discuţie mai aprinsă cu părinţii, cei care ar fi trebuit să rămână cu băieţelul meu, care acum are 5 ani”, îşi aduce aminte plângând Cătălin.

”Copilul meu putea să nu mai aibă tată şi mamă. Ceea ce iniţial a fost o veste rea de la părinţi, în cele din urmă s-a dovedit salvatoare. Poate cineva acolo sus aşa a vrut să fie, să îmi ofere o şansă să îmi fac copilul mare. Nu o să o irosesc”, promite Cătălin. Incendiul din Colectiv nu i-a afectat dragostea de muzică, se duce la concerte, dar este mult mai prevăzător. ”Nu mă duc în subsoluri şi oriunde intru stau lângă ieşire, nu mă bag în aglomeraţii. Am primit o şansă de la Dumnezeu, nu vreau să îmi bat joc de ea”, spune tânărul. 

Puţini îl ştiu după nume pe Jean Chelba. Toţi îl ştiu însă pe ”Tataie”, tatăl lui Alexandru, băiatul de 33 de ani care a murit pe un pat de spital, din cauza arsurilor de gradul doi şi trei, la şapte zile după incendiu. În seara fatidică, Alex filma concertul trupei Goodbye to Gravity atunci când s-a dezlănţuit nenorocirea. După şapte zile pe patul de spital, Alex s-a stins, deşi ajunsese pe picioarele lui la spital.

”Pentru mine s-au întâmplat lucrurile ieri. Pe Alex l-a distrus sistemul medical românesc şi un lanţ de incompetenţe. Putea fi salvat. Pot să spun că în zilele cât a stat în spital s-a degradat minut cu minut. Majoritatea părinţilor s-au resemnat, dar eu ştiu că putea fi salvat”, spune trist Jean Chelba. Consideră că suferinţa lui păleşte pe lângă a celor care au supravieţuit, dar trebuie să trăiască cu stigmatul ”am fost în iadul din Colectiv”. ”Ei sunt cei mai afectaţi sufleteşte. Sunt lucizi şi îşi amintesc ce au trăit, unde au fost şi cum s-au târât, cum au scăpat printr-o minune”, ne dezvăluie ”Tataie”.

La câţiva metri de noi, un bărbat poartă un tricou alb cu chipul unei fete. ”Este poza Mădălinei Opriţa, colega mea în vârstă de 23 de ani, care a murit în incendiul din Colectiv. A murit în toaletă, împreună cu o prietenă, unde se refugiaseră de frica flăcărilor. Au fost găsite arse, ţinându-se de mână. A doua zi când s-a aflat, toţi colegii am fost terminaţi. Era un om deosebit”, sunt cuvintele lui Dan.

1.500 de oameni la Marşul Chitarelor

În memoria victimelor incendiului de la Colectiv a avut loc marţi seară la împlinirea a trei ani de la tragedie, un ”Marş al Chitarelor”. Au luat parte aproximativ 1.500 de persoane - părinţi care şi-au pierdut copiii, prieteni ai victimelor sau oameni marcaţi de tragedia de la Colectiv. Oamenii au mers în tăcere, cu cruci şi făclii, fără scandări, fără nici un mesaj politic. În noaptea de 30 octombrie 2015 a avut loc cel mai grav incendiu din ultimii 50 de ani din România, în care au pierit 64 de persoane, iar alte 147 au fost rănite. Şocul provocat de această tragedie a scos în stradă mii de oameni pentru a protesta împotriva sistemului care a făcut posibilă drama. În urma manifestaţiilor, fostul premier, Victor Ponta şi fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi-au dat demisia, iar fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost obligat să se retragă din viaţa politică şi e cercetat în Dosarul “Colectiv”. 

Control la spitale, la trei ani de la tragedie

Parchetul General a anunţat că a solicitat şi este în curs de desfăşurare un control la spitalele care au tratat victimele de la Clubul Colectiv pentru a verifica modul de aplicare a planului pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor nosocomiale. În prezent sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale, informează news.ro. Potrivit aceleiaşi surse, după finalizarea documentării urmează să se suplimenteze probatoriul inclusiv prin efectuarea unor noi expertize.

La data de 28 aprilie 2016, prin rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea/neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală a altor 20 de supravieţuitori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net