El e primarul care caută prin gunoaie. Verifică cine a aruncat la întâmplare deşeuri şi dă amenzi
Un primar din judeţul Iaşi poate fi văzut în fiecare zi cum caută prin gunoaie. Edilul face acest lucru ca să afle cine aruncă deşeuri, la întâmplare, prin comună. După ce identifică autorul, el trece la avertismente şi chiar la amenzi.
Bonuri, facturi şi haine - iată obiectele pe care le caută în fiecare zi Cătălin Martinuş, primarul din Dobrovăţ (Iaşi), prin gunoaiele aruncate pe străzile comunei! Acestea pot duce la identificarea localnicilor care au aruncat la întâmplare deşeurile. De un an, sătenii sunt traşi la răspundere şi sancţionaţi, dacă au făcut mizerie în comună şi dacă nu s-au obosit să strângă în urma lor.
„Le-am dat alternative prin faptul că noi colectăm reciclabile gratuit de la fiecare gospodărie. Pe de altă parte, avem un contract de salubritate care sprijină îndepărtarea deşeurilor menajere. Deci nu mai au justificare pentru a arunca”, explică primarul Cătălin Martinuş pentru adevarul.ro. Prin urmare, nu e de mirare că localitatea se află pe primele locuri în judeţ la capitolul reciclare.
Campaniile şi proiectele n-au fost suficiente, altfel că primarul s-a văzut nevoit să treacă la sancţiuni. De fiecare dată când găseşte gunoaie aruncate la voia întâmplării, începe verificările, ajutat de localnici. Aşa se face că edilul are de partea sa aproape toată comunitatea. Mai mult, sătenii care-l ajută să găsească vinovaţii sunt premiaţi. „Avem şi recompense, dar sunt suportate din buzunarul propriu. De cele mai multe ori, cetăţenii ne sprijină necondiţionat”, dezvăluie edilul comunei Dobrovăţ. Iniţiativa dă roade. Luni, de pildă, Cătălin Martinuş s-a declarat mulţumit de cum arăta comuna: „Am parcurs kilometri întregi, dar nu am găsit gunoaie”.
Cea mai mare amendă: 3.000 de lei
Pentru a discuta mai uşor, edilul a făcut pe WhatsApp un grup cu toţi locuitorii din Dobrovăţ. Poze cu gunoaiele aruncate la margine de drum, nume ale localnicilor care s-au debarasat ilegal de deşeuri, dar şi exemple demne de urmat - toate sunt discutate online. Cea mai mare sancţiune aplicată a fost de 3.000 lei. „Am fost nevoit s-o dau, întrucât cetăţeanul se încăpăţâna să nu salubrizeze zona pe care o murdărise”, adaugă edilul din Dobrovăţ.
„Acum aproximativ trei săptămâni, a fost în comună o petrecere pentru un copil. Probabil pentru un băiat de 4 ani, pasionat de Spiderman. S-au folosit farfurii de carton cu Spiderman. Copilul a primit cadou o maşinuţă cu telecomandă. Tatăl poartă mărimea L la cămaşă. Sunt suficiente detalii, mai ales că nu multe familii au copii de vârsta respectivă”, a descris primarul, ca un adevărat detectiv, modul în care a identificat vinovaţii.