El este omul care «ascultă» cutremurele

Ultima actualizare:
Seismografele au înregistrat mişcarea pământului: aşa arată
Seismografele au înregistrat mişcarea pământului: aşa arată

Un huruit din străfundul pământului, o vibraţie care te bagă în sperieţi. Aşa s-a auzit timp de 20 de secunde cutremurul de duminică, de magnitudine 5,8 pe scara Richter. Un profesor de la Universitatea din Iaşi a înregistrat audio zgomotul sinistru făcut de seism. La începutul lunii octombrie, el a inventat un dispozitiv şi l-a donat Palatului Culturii din Iaşi. Nici prin cap nu i-a trecut atunci ce va înregistra cu el.

Profesorul ieşean Silviu Gurlui a realizat o premieră pentru ţara noastră: cu un dispozitiv inventat de el, numit REVIS, a înregistrat undele seismice ale cutremurului de duminică şi le-a transformat într-un fişier audio.

În urma şocului primit de Palatul Culturii la cutremurul din 28 octombrie, turnul a tremurat aproape 5 minute, spune profesorul Gurlui.

”Parcă e o coardă vibrantă. Odată întinsă, oscilează mult. Asta arată de ce orice sursă de vibraţie este periculoasă”, ne-a spus profesorul ieşean.

Acesta e dispozitivul construit de conferenţiarul din Iaşi
Acesta e dispozitivul construit de conferenţiarul din Iaşi

El spune că a lucrat intens la această invenţie, timp de şase luni, împreună cu specialişti din alte domenii. ”Vă spun cinstit că nu am luat o zi de concediu, am lucrat zi de zi. Sunt cercetări avansate de fizica materialelor, acustică, fizica pământului, electronică, IT şi altele. A fost conceput special pentru Palatul Culturii din Iaşi care suferă din pricina poluării sonore din zonă. Sunt măsurători în timp real. Dispozitivul a fost montat în 10 octombrie şi a arătat că Palatul «suferă» între orele 5.00 şi 23.00, în special vitraliile. Dispozitivul a înregistrat toate zgomotele, de la concerte până la cutremurul de duminică. Nici prin cap nu mi-a trecut că aş putea înregistra cum sună un seism, dar iată că s-a întâmplat”, ne-a spus profesorul Silviu Gurlui.

Profesorul inventator ne-a spus că imediat cum a anunţat că a înregistrat cutremurul de duminică, a fost sunat din toată ţara pentru achiziţia acestui dispozitiv.


    Acesta e dispozitivul construit de conferenţiarul din Iaşi
Acesta e dispozitivul construit de conferenţiarul din Iaşi

Cutremurul de duminică dimineaţa (28 octombrie) cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter a fost urmat de alte două cutremure: unul de 3,2 pe Richter la ora 5.48, iar al treilea a fost după-amiază, la ora 17.46, de magnitudine 3,6, toate produse în aceeaşi zonă.

Specialiştii de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului spun că este o activitate normală.

Iată cufărul anti-cutremur!

Un cutremur devasator produs în toiul nopţii ar face 450.000 de victime în Bucureşti, dintre care 6.500 ar muri sigur. Oamenii buimaci de somn ar fi prinşi sub dărâmăturile blocurilor vechi. Invenţia chinezului Wenxi Wang, de 69 de ani, ar salva însă multă populaţie. Acesta a realizat în urmă cu câţiva ani patul anti-cutremur, care se transformă într-un seif , imediat ce simte primele vibraţii seismice. 

Două uşi se deschid automat în lateral, salteaua se pliază, iar omul care doarme coboară cu tot cu saltea în interior, după care se închid ermetic. Astfel, ocupantul este protejat de bucăţile de zid ori mobilier care cad la un cutremur. 

În adăpost se poate supravieţui câteva zile, până ajung salvatorii, fiindcă toate modelele concepute de chinezul Wenxi Wang includ un kit de supravieţuire, care conţine apă, conserve măşti de gaz şi oxygen, extinctor şi chiar un megafon. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net