Elena Udrea, din nou în arest? Comisia Juridică a aprobat cererea DNA
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, miercuri, cererile DNA privind încuviinţarea urmăririi penale şi arestării preventive a Elenei Udrea pentru noi acuzaţii în dosarul „Gala Bute”.
Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a precizat că deputaţii din comisie au avizat cererea de începere a urmăririi penale în cazul fostul ministru Elena Udrea cu 23 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi două abţineri, conform mediafax.ro.
El a spus că deputaţii membri ai Comisiei juridice au avizat şi cererea de arestare preventivă în cazul Elenei Udrea cu 16 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă”, 3 abţineri, iar două voturi au fost anulate, fiind neutilizate. Ciucă a spus că, în cazul ambelor cereri, la Comisia juridică au fost prezenţi 25 de membri.
El a mai spus că, din punct de vedere procedural, Comisia juridică şi-a îndeplinit obligaţia de a o anunţa pe Elena Udrea şi de a-i da posibilitatea de a se adresa acestui for, avocatul Elenei Udrea precizând, după ce s-a consultat cu clienta sa, că aceasta renunţă la această posibilitate.
Ciucă a arătat că cele două rapoarte vor fi elaborate de către Comisia juridică şi transmise Biroului Permanent, care va convoca plenul în cinci zile, potrivit Regulamentului.
Elena Udrea, cercetată în arest la domiciliu în dosarul Microsoft
Elena Udrea va fi cercetată în arest la domiciliu a decis, definitiv, marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a judecat contestaţia deputatei la arestarea preventivă dispusă în 11 februarie în dosarul "Microsoft".
Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, şi nici să divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale informaţii din cauza penală.
Instanţa îi atrage atenţia că în caz de încălcare a oricăreia dintre aceste obligaţii, se poate dispune din nou arestarea ei preventivă.
Arestul la domiciliu a fost dispus pentru perioada 17 februarie - 17 martie inclusiv, pentru fapta de trafic de influenţă, în legătură cu denunţul lui Dinu Pescariu.
Fostul ministru Elena Udrea a fost în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Microsoft".
Elena Udrea, prejudiciu de 13 milioane în dosarul Microsoft
Procurorii DNA au început demersurile pentru a pune sechestru pe averea pe care o deţine Elena Udrea. Conform purtătorului de cuvânt al DNA, ei sunt încă „în procedură de identificare a bunurilor”, dar că, „odată identificate bunurile, se va aprecia dacă va fi vorba de confiscare extinsă, de confiscare în limita prejudiciului sau de o confiscare specială”. Rămâne de văzut până la ce sumă se va institui sechestru pe averea fostei „blonde de la Cotroceni”.
Fostului ministru Elena Udrea i se impută un prejudiciu de 13 milioane de euro în dosarul Microsoft: 9 milioane de euro pentru intermedierea semnării contractelor, bani ajunşi la ea prin intermediul fostului soţ, Dorin Cocol, 500.000 de euro primiţi de la Dinu Pescariu şi alte 3,5 milioane de euro primite de a un om de afaceri, potrivit romaniatv.net.
Procurorii ar putea să ceară, în plus, anularea vânzărilor şi tranzacţiilor făcute de Elena Udrea în ultima perioadă, dacă aceasta a înstrăinat bunuri sau bani de care a beneficiat din afacerea Microsoft, dar şi actul de vânzare a creditului de 3,5 milioane de euro pe care îl făcuse pentru achiziţionarea unui teren, dar care a fost preluat ulterior de Alexandru Faur.