Elena Udrea și Alina Bica, prietene la bine și la greu. Cea de-a doua, condamnată la 4 ani de închisoare
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a pronunţat, marţi,26 iunie, decizii definitive în două dosare ale fostei şefe a DIICOT Alina Bica. Aceasta a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Videanu și a fost achitată în dosarul de luare de mită.
În septembrie 2015, Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind mita pentru clasarea dosarului în care este implicat omul de afaceri Horia Simu. Alina Bica a părăsit teritoriul României, ea stabilindu-se în Costa Rica, acolo unde se află şi Elena Udrea.
Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, însă magistraţii au schimbat încadrarea faptelor în infracţiunea de favorizarea făptuitorului, potrivit stirileprotv.ro.
Astăzi, marți, 26 iunie, magistrații au luat o hotărâre. În dosarul în care este implicat și omul de afaceri Horia Simu judecătorii au achitat-o pe Alina pentru acuzația de luare de mită, motivând că nu există suficiente probe pentru a demonstra faptul că ea a săvârșit infracțiunea. În cel de-al doilea dosar, apelurile au fost respinse, iar Alina Bica a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare.
Dosarul Bica-Videanu
Procurorii au susținut că Alina Bica şi-ar fi încălcat competenţele atunci când a ridicat sechestrul asigurător pe acţiunile pe care Adriean Videanu le deţinea la SC Titan Mar. Pe de altă parte, acesta susținea cu tărie că nu a întâlnit-o niciodată pe Alina Bicva, în afara ședințelor de guvern. În noiembrie 2016, Alina Bica a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, însă a fost achitată pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi o alta de favorizarea făptuitorului. În acelaşi dosar, fostul ministru Adriean Videanu a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.