Elevii s-au întors în bănci. Uite ce schimbări le-a pregătit ministrul Educației

După două săptămâni de vacanță, elevii s-au întors în băncile școlilor. Primăvara aceasta, ei vor susține pentru ultima dată tezele semestriale. Ministerul Educației anunță schimbări majore începând cu toamna acestui an. 

Elevii nu vor mai susține teze începând cu anul școlar 2022-2023
Elevii nu vor mai susține teze începând cu anul școlar 2022-2023

Urmează o perioadă de foc pentru elevi. Sfârșitul ultimei vacanțe din actualul an școlar înseamnă începutul evaluărilor. 

Elevii de clasa a II-a vor susține, între 10 și 13 mai, Evaluarea competențelor fundamentale la Română, Matematică și la Limba Maternă (pentru minoritățile naționale). Între 17 și 19 mai este programată evaluarea competențelor dobândite în ciclul primar (pentru elevii de clasa IV-a). Evaluarea elevilor de clasa a VI-a va avea loc pe 25 - la proba Limbă și comunicare - și pe 26 mai la Matematică și Științe ale naturii. 

Citește și A început înscrierea copiilor la clasa pregătitoare. Când pot părinții depune actele

Între 30 mai și 3 iunie, absolvenții ciclului gimnazial trebuie să se înscrie la Evaluarea Națională, în urma căreia se va efectua repartiția la liceu. 

Elevii care încheie clasa a XII-a și își iau adio definitiv de la băncile școlii, se pot înscrie între 23 și 27 mai pentru a susține Bacalaureatul în luna iunie. 

Este, totodată, ultima oară când elevii vor mai susține tezele semestriale. Ministerul Educației a anunțat că dorește să renunțe la această formă de evaluare, începând cu anul școlar 2022-2023. 

Semestrele, înlocuite cu module

Potrivit Ordinului de Ministru publicat deja în Monitorul Oficial, următorul an școlar va începe mai devreme, pe 5 septembrie 2022, spre nemulțumirea patronilor din industria HORECA. Aceștia și-ar fi dorit prelungirea vacanței de vară, astfel încât părinții să poată beneficia de programul Litoralul pentru Toți și, astfel, stațiunile să fie pline și în luna septembrie, când timpul încă este favorabil pentru un sejur la malul mării. 

În loc de semestre sau trimestre, de acum elevii vor avea anul școlar împărțit în cinci module. 

Primul modul începe pe 5 septembrie 2022 și se încheie pe 21 octombrie, când toți elevii vor avea vacanță. Până acum, doar cei din învățământul preșcolar și primar beneficiau de vacanță de o săptămână în luna octombrie. 

Citește și Școala românească, după 2 ani de pandemie: elevii se simt extenuați, nepregătiți

Al doilea modul se va desfășura între 31 octombrie și 22 decembrie, urmând ca între 23 decembrie și 8 ianuarie elevii să se afle în vacanța de iarnă. 

Ultimele trei module se vor desfășura astfel:

De luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023/respectiv vineri, 10 februarie 2023 sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, vor fi organizate cursurile aferente Modulului III, urmate de vacanță de o săptămână, care va fi stabilită în perioada 6-26 februarie 2023, după preferința fiecărui Inspectorat Școlar Județean.

Cursurile aferente Modulului IV vor avea loc între 13 februarie 2023/respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023. 

Între 7 și 18 aprilie 2023, elevii vor avea vacanța de Paște. Apoi se vor întoarce în bănci pentru cursurile aferente ultimului Modul, desfășurat între 19 aprilie 2023 și 16 iunie 2013. 

În locul tezelor, Sorin Cîmpeanu a anunțat că va fi utilizată o evaluare la finalul fiecărui an școlar. O altă noutate este că, pe lângă „Școala altfel”, va fi introdusă „Săptămâna verde”.
 
Despre inițativă, ministrul Educației anunță că „Va fi introdusă în structura anului școlar 2022 – 2023 în modulele patru și cinci de învățare. Școlile vor avea libertatea să-și aleagă, în funcție și de condițiile meteo și de alte specificități locale, să fie Săptămâna verde în modulul patru și Școala altfel în modulul cinci sau Săptămâna altfel în modul patru și Săptămâna verde în modul cinci”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net