Emil Boc cumpără «copaci urbani» cu 70.000 € bucata. Cum arată sistemul de purificare al aerului

image
Emil Boc, primar în Cluj-Napoca

Investiţie contra noxelor! Primăria Cluj-Napoca intenţionează să cumpere trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, cu un preţ estimat de 70.000 de euro bucata. Sistemul este format dintr-un panou cu licheni, care ar avea puterea de purificare a aerului realizată de 275 de copaci. Specialiştii sunt însă reticenţi.

Primăria condusă de liberalul Emil Boc intenţionează să cumpere trei sisteme de reducere a poluării „City Trees”, valoarea investiţiei fiind de un milion de lei (208.000 de euro).  

„City Tree” este un panou vertical acoperit de muşchi, care ar echivala cu 275 de copaci în ceea ce înseamnă purificarea aerului. Astfel de amenajări au fost realizate în oraşe precum Bruxelles, Londra, Berlin, Oslo, Hong Kong ori Paris. „Copacii urbani” sunt o parte din proiectul „Aer curat la Cluj”, cel mai votat de locuitorii oraşului.

Ar transforma praful în oxigen 

Redăm mai jos modul în care a fost definit proiectul: „Printre soluţiile contra poluării se numără plantarea de copaci cât mai mari în tot oraşul, achiziţionarea de copaci inteligenţi pentru purificarea aerului, ridicarea de faţade verzi/pereţi verticali pentru clădiri şi plantarea de garduri vii”. 

image
Emil Boc, primar în Cluj-Napoca

 Sistemele „City Tree”, cu licheni care filtrează aerul, au fost inventate în Germania, acum şase ani. Nemţii au conceput un panou vertical cu licheni, care vor fi aprovizionaţi automat cu apă şi nutrienţi pe baza unor senzori. „Copacii urbani” sunt dotaţi cu un ventilator de mari dimensiuni, care trage aerul poluat şi-l forţează să treacă prin zona de licheni, care-l filtrează. Practic, aceşti licheni preiau din aer praful şi-l transformă în oxigen. Nu peste tot „copacii urbani” au fost însă un succes: de exemplu, în oraşul Tetovo, din Macedonia, aceştia s-au uscat.  

«O sumă mare pentru panouri cu licheni» 

Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, lectorul universitar doctor Nicolae Ajtai, arată că lichenii sunt cunoscuţi ca biomarkeri, care determină nivelul de poluare din aer. „Nu putem emite o părere avizată, urmează să analizăm”, spune cadrul didactic. Adrian Dohotaru, parlamentar clujean şi activist de mediu, comentează: „Un milion de lei pe trei bănci având panou cu licheni reprezintă prea mult. După cum şi pretenţia că ar fi echivalentul a 275 de copaci e o exagerare. Sunt multe alte propuneri fezabile care nu sunt transpuse de Primăria condusă de Emil Boc, pentru că nu există capacitate administrativă”. 

cub radu mirica animat gif
FotoJet (1) jpg
cristian tudor popescu arșinel png
Ruxi si Cristi Mitrea Sunt celebru, scoate ma de aici foto Pro TV jpg
prodan (2) jpg
Gigi Becali FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
visarion alexa
visarion alexa parinte foto facebook (3) jpg
image png
Pavel Pchelnikov webp
image
image
image
image
vladimir putin Sursă: Profimedia
Noile monede cu portretul Regelui Charles al III-lea (foto: Facebook / The Royal Mint)
visarion alexa
bucatar
nicusor dan primar bucuresti jpeg
cub alexandru arsinel teatru png