Este oficial. TAROM este salvat. Ce sumă va primi compania aeriană din partea statului român

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi validarea ajutorului de stat pentru compania aeriană Tarom. Este vorba de aproape 100 de milioane de euro, aprobaţi de Comisia Europeană la sfârşitul lunii aprilie. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu. „Există acum toate condiţiile ca Tarom să ia măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi”, a precizat premierul.

Valoarea ajutorului de stat

aeronava tarom shutterstock jpg

Validăm azi (joi - n.r.) ajutorul de stat pentru compania Tarom, de aproape 100 de milioane de euro”, a anunţat Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.

Acesta a precizat că România are deja acordul Comisiei Europene pentru acest ajutor de stat.

Există acum toate condiţiile ca Tarom să ia măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi”, a mai spus premierul.

Valoarea ajutorului de stat individual de restructurare aprobat prin Decizia Comisiei Europene este de 95,3 milioane euro, echivalent în lei de până la 474.193 mii lei, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre prin care se va aproba ajutorul.

Explicații despre ajutorul de stat oferit companiei TAROM

Potrivit documentului, din această sumă, până la 246.451 mii lei (49,53 milioane euro) reprezintă ajutorul individual de salvare deja acordat în 2020, sub formă de împrumut în cuantum de 175.952 mii lei, la care se adaugă dobânzile aferente, actualizate la data Deciziei Comisiei Europene C(2024) 2968 final /29.04.2024 şi care, prin aprobarea planului de restructurare şi în baza Deciziei Comisiei Europene, se transformă în ajutor de restructurare.

„În conformitate cu dispoziţiile articolului 7 alineat (4) din OUG 12/20202 , de la data Deciziei Comisiei Europene se stinge obligaţia de restituire de către Compania Tarom a împrumutului şi a costurilor aferente şi implicit a reîntregirii veniturilor din privatizare", se precizează în nota de fundamentare.

Potrivit documentului menţionat, restul sumei, respectiv până la 227.742 mii lei (45.77 milioane euro) reprezintă ajutor de restructurare care se acordă sub formă de capitalizare, fiind utilizat pentru finanţarea deficitului de lichiditate cu care se confruntă Compania Tarom pe perioada implementării planului de restructurare.

„Menţionăm că în prezent, în baza Deciziei nr. C(2020) 6910 final - State Aid SA.56810 (2020/N) - Romania COVID-19: Aid to Tarom şi a OUG 139/2020, Compania Tarom beneficiază de un ajutor de stat pentru acoperirea daunelor cauzate de pandemia COVID-19 în anul 2020, acordat sub formă de garanţie de stat emisă de Ministerul Finanţelor, pentru un împrumut în valoare de 19,33 milioane euro, contractat pentru perioada 2021 - 2026 de la Banca Transilvania", se mai arată în nota de fundamentare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton foto Instagram png
image
image
image
image
image
image
durere dinti foto shutterstock
ceai freepik jpg
Kefalonia, Grecia FOTO Shutterstock
pat spital foto pixabay
telefon mobil  foto   Shutterstock jpg
Nicușor Dan câștigător al unui nou mandat la Primăria Capitalei - discursul după închiderea urnelor Foto captură video
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cenaclul flacara  15 iunie 1985 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net