Etnobotanice la promoţie, în magazinul Fiscului
Fiscul a făcut-o lată! Episod incredibil: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a comercializat etnobotanice în magazinul propriu din Târgu Jiu, prin care se vând produsele confiscate în urma controalelor. Mai mult, etnobotanicele aveau preţ “promoţional”: 0,25 lei pliculeţul.
Ţara lui Papură Vodă! Magazinul din Târgu Jiu al Fiscului a scos la vânzare pliculeţe cu etnobotanice, confiscate cu mai mulţi ani în urmă. Nu mai puţin de 900 de pliculeţe ridicate de DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) din magazin, în decembrie 2016, au fost supuse unei analize chimice. Rezultatul? Pliculeţele de la magazinul ANAF din Târgu Jiu conţineau droguri!
„A venit raportul preliminar. Sunt droguri de risc şi de mare risc, dar cu menţiunea că ele, la momentul acela (al confiscării – n.r.), nu erau considerate droguri. Cam 600 sunt droguri de risc şi de mare risc şi vreo 300 sunt substanţe psihoactive. Pe pliculeţe scria îngrăşământ natural”, a declarat Mihaela Porime, procuror şef la structura centrală a DIICOT.
Potrivit wall-street.ro, ANAF avea disponibile la vânzare, în decembrie 2016, la magazinul din Târgu Jiu, aproape 1.000 de pliculeţe cu substanţe despre care afirma că sunt “îngrăşăminte”. Pliculeţele, cu denumiri ca Special Gold, Pixie C, Hell, Jeffrey sau Biba, aveau preţul de 0,25 lei/bucata. În 2010, Special Gold fusese inclus pe lista drogurilor de mare risc, alături de cocaină şi de heroină.
DIICOT a ridicat de la ANAF Gorj pliculeţele, dar şi documente, fiind începută urmărirea penală pentru efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Cei de la ANAF susţin că vina este a celor de la DIICOT Gorj, care ar fi analizat în 2011 conţinutul pliculeţelor: „În august 2015, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj a comunicat concluzia unei expertize de specialitate realizată în octombrie 2011 de Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor din Bucureşti: cele 986 pliculeţe nu conţineau substanţe stupefiante sau psihotrope. În urma acestor concluzii oficiale, ANAF a anunţat în 2015 intenţia de valorificare a substanţelor inscripţionate «Strict interzis consumului uman!». Substanţele nu au fost vândute şi au rămas în custodia ANAF până la 24.12.2016, când Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Gorj le-a preluat în vederea reluării cercetărilor”.