«Eu nu sunt plătită corect cât stau cu copilul acasă!»
Veste excelentă pentru viitoarele mămici! Asta, dacă, săptămâna viitoare, plenul Parlamentului va vota modificările la legislaţia privind indemnizaţia primită de mame pentru creşterea copiilor, adoptate, marţi (8 martie), de Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor. Iată care sunt acestea!
Discuţii aprinse, marţi, în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, unde s-au adoptat câteva modificări substanţiale la legislaţia privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Într-un final, deputaţii le-au adoptat, iar, săptămâna viitoare, acestea vor fi votate în plen. Dacă parlamentarii vor vota „pentru”, de la 1 iulie, vor intra în vigoare.
Iată cele mai importante modificări, care, cu siguranţă, le vor bucura pe viitoarele mămici!
- Persoanele care, în ultimii doi ani anterior datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului, pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilităţi.
- Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, din ultimii doi ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat.
- Plafonul maxim de 3.400 de lei va fi eliminat.
- Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulţi copii din aceeaşi sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizaţia de 85 % din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare copil, începând cu al doilea copil.
- Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minim garantată.
„Dacă se vor adopta aceste prevederi, va fi foarte bine pentru viitoarele mămici. Aşa este normal! Eu n-am norocul să fiu plătită corect cât stau cu copilul acasă. Eu primesc 1.200 de lei, lunar, deşi am plătit mult la asigurările sociale. Această sumă reprezintă, de fapt, jumătate din cheltuielile pe care le facem pentru băieţel. E injust ceea ce ni se întâmplă! Dar mă bucur pentru viitoarele mămici”, ne-a spus Cristina P. (40 de ani), de meserie jurist, din Bucureşti.
Ministrul Muncii nu e de acord cu modificările parlamentarilor
La lucrările Comisiei de Muncă a fost prezene și ministrul muncii Ana Costea, care a spus, însă, că nu susține toate modificările adoptate de deputaţi. „Ţinând cont de posibilităţile de susţinere bugetară, chiar dacă o să vă supăraţi pe mine, nu pot să vin să susţin, tocmai pentru că manifestăm o preocupare şi o grijă faţă de mame şi femei (...) Vă solicit renunţarea la cele două opţiuni de concediu şi reglementarea pentru toate situaţiile a concediului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilităţi, menţinerea limitei maxime de 3.400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie cu un an. Pentru această variantă estimăm o creştere de aproximativ 4.000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat”, a declarat Ana Costea.