Evaluare Națională. Elevii de a VIII-a, puși să analizeze un articol din „Adevărul”

Ultima actualizare:

    Articolul de la examen a apărut pe 24 iunie 2014 în ediția online a ziarului Adevărul și pe 25 iunie 2014 în cea de print
Articolul de la examen a apărut pe 24 iunie 2014 în ediția online a ziarului Adevărul și pe 25 iunie 2014 în cea de print

Elevii claselor a VIII-a, care au susținut luni simularea examenului de Evaluare Națională, au avut de analizat un articol de presă la proba de Limba și Literatura Română. Pentru o analiză completă a articolului „Cum se păstrează printre vilele din comuna bistriţeană Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sânziene” elevii au fost notați cu 36 de puncte. Iată care au fost celelalte subiecte.

Elevii de a opta ar fi trebuit să fie consumatori de presă scrisă și să înțeleagă mecanismele acesteia pentru a putea rezolva al doilea subiect al simulării Evaluării Naționale al probei de Limba și Literatura Română. Ei au primit spre analiză articolul „Cum se păstrează printre vilele din comuna bistriţeană Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sânziene”, publicat în ziarul „Adevărul” în 25 iunie 2014.  Pentru a primit punctaj maxim, elevii au avut de formulat câte un enunţ în care să precizeze data la care se merge la cules de sânziene şi persoanele care împletesc coroniţele, precum şi de scris numele autoarei şi titlul articolului. Totodată, li s-a cerut să menţioneze ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa „Seara, tinerii satului, acum îmbrăcaţi în blugi şi trening şi nu în straie populare cum se întâmpla acum 50 de ani, se adună pe uliţe unde fac focuri”.

Mai mult, elevii au avut de analizat în detaliu un text din doina populară „Foaie verde, fir mohor”, dar și să menţioneze rima şi măsura primelor trei versuri ale textului; să prezinte, în 30-50 de cuvinte, semnificaţia versurilor „Cine n-are dor pe lume/ Să vină seara la mine/ Să vină să-l împrumut/ Că la mine e dor mult”.

La al doilea punct al primului subiect, elevii trebuiau să redacteze o compunere din 150-250 de cuvinte, în care să motiveze apartenenţa la specie a doinei populare „Foaie verde, fir mohor”, respectiv să prezinte patru trăsături ale doinei populare, să ilustreze două trăsături ale acesteia valorificând textul dat, să aibă un conţinut adecvat cerinţei şi să respecte precizarea privind numărul de cuvinte.

Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a va continua marţi cu testul la Matematică şi miercuri cu cel la Limba şi literatura maternă, pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Afişarea rezultatelor este programată pentru 6 martie.

Rezultate Evaluare națională 2015

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net