Evaluarea Națională 2015: Normele impuse de Ministerul Educației
Mai rămân numai câteva zile până la începutul examenelor la Evaluarea Națională 2015 pentru cei de clasa a VIII-a, iar elevii se pregătesc din greu pentru admiterea la cele mai bune licee. Iată cum se vor desfășura examenele începând de luni (22 iunie), conform normelor impuse de Ministerul Educației.
Prima probă la Evaluarea Națională 2015 va fi cea la Limba și literatura română, fiind urmată de cea la Limba și literatura maternă de marți (23 iunie), iar ultima probă va fi cea de la Matematică, miercuri (24 iunie). Ministerul Educației a adus unele modificări în ceea ce privește evaluarea elevilor, potrivit Realitatea.
Evaluarea Națională 2015: Verificarea prin sondaj
O primă modificare adusă de Ministerul Educașiei la Evaluarea Națională 2015 este verificarea prin sondaj a înregistrărilor video și audio realizate în sălile de clasă din timpul examenelor. Prin această măsură se urmărește identificarea oricăror nereguli, fraude sau tentative de fraudă care ar putea interveni în timpul examinărilor. Dacă astfel de evenimente vor fi identificate, se va trece la verificarea tuturor înregistrărilor din toate sălile de clasă. Această măsură a fost impusă și pentru examenul de Bacalaureat.
Evaluarea Națională 2015: Obiecte interzise în sala de examen
Elevilor care vin să susțină Evaluarea Națională 2015 nu le este permis să vină în sala de clasă cu rucsacuri, genți, sacoșe, ghiozdane, poșete, manuale, dicționare, cărți, culegeri, memoratoare, ciorne, rezumate, notițe, caiete, telefoane mobile, căști sau orice mijloace electronice de comunicare, mijloace electronice de calcul și mijloace electronice care permit conectarea la internet. Mai mult, dacă elevii sunt prinși încercând să copieze, copiind, vorbind cu alți colegi sau încercând să facă schimb de lucrări sau materiale, aceștia vor primi nota 1 pe lucrarea de examen.
Evaluarea Națională 2015: Rezolvarea subiectelor
Subiectele de la Evaluarea Națională 2015 vor putea fi rezolvate numai cu pixuri cu pastă sau cerneală de culoare albastră pentru partea scrisă, iar pentru realizarea schemelor sau a desenelor, creioane cu mină neagră. La disciplina Matematică, elevii vor putea utiliza instrumente speciale de desen. Pentru corectarea unei greșeli se folosește tăietura cu o singură linie orizontală. Pentru transcrierea lucrării, aceștia vor avea la dispoziție timpul rămas din cel total pentru examinare. La sfârșitul lucrării, elevii își vor numerota paginile în colțul din dreapta, jos, cu numărul corespunzător paginii curente și numărul total de pagini, de exemplu, 2/6.