Evoluția salariilor în România. Din 41 de județe, doar cinci au creșteri spectaculoase

Ultima actualizare:

Salariile medii din România au cunoscut o creștere semnificativă în ultimii 10 ani, aproape triplându-se, iar puterea de cumpărare a veniturilor medii aproape s-a dublat în același interval. Cu toate acestea, inegalitățile teritoriale rămân semnificative, relevă o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB din Cluj.

Creșteri substanțiale, dar inegale

oameni strada shutterstock jpg

Economiștii de la FSEGA au analizat evoluția salariilor și au constatat că, deși media națională a salariilor a crescut de la 1579 lei în 2013 la 4584 lei în 2023, există disparități semnificative între județe.

Din cele 41 de județe ale României, salariile medii depășesc media națională în doar cinci județe, inclusiv Bucureștiul. În restul de 36 de județe, salariile medii rămân sub media națională.

Ritmul de creștere a salariilor pe județe

Analiza dezvăluie că 25 de județe, deși au salarii sub media națională, au înregistrat un ritm de creștere al salariilor peste media națională în ultimii 10 ani, indicând un proces de convergență lentă.

În schimb, 11 județe se confruntă cu o situație mai dificilă: salariile sunt sub media națională, iar ritmul de creștere al acestora este, de asemenea, sub medie, ceea ce le expune unui risc economic crescut.

În cazul celor cinci județe și al municipiului București, unde salariile depășesc media națională, doar trei județe (Sibiu, Timiș și Cluj) au înregistrat o creștere a salariilor mai rapidă decât media națională.

Aceasta reflectă un potențial de dezvoltare ridicat în aceste regiuni.

Ce județe au rămas în urmă

Economiștii arată că, dacă luăm în considerare inflația, ajungem de asemenea la o creștere substanțială: puterea de cumpărare a salariilor medii aproape s-a dublat în aceeași perioadă de 10 ani (mai exact creșterea în termeni reali a fost de +189%). Cu toate acestea, în economie sunt prezente și inegalități teritoriale semnificative, avertizează cercetătorii.

În județele Argeș, Ilfov și București, ritmul de creștere a salariilor a fost sub media națională, semnalând o posibilă diminuare a potențialului de dezvoltare viitor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez în bej, Profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net