EXCLUSIV! Click! a intrat în cea mai controversată clădire din lume

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Se află în buricul oraşului, are 19 etaje, 75 de metri înălţime şi este a cincea clădire, ca dimensiune, din Bucureşti. În plus, e şi cea mai controversată construcţie din lume. Deşi este gata de aproape doi ani, nimeni nu i-a călcat pragul până acum. În plus, scandalul dintre dezvoltatorul proiectului şi vecini, Catedrala Catolică Sf. Iosif, durează de 6 ani! Reporterii Click! au intrat primii în Cathedral Plaza.

Cine nu ar vrea să aibă biroul la fix cinci minute de staţia de metrou sau să ia autobuzul chiar din faţa clădirii unde lucrează? Ei bine, în Bucureşti, pe strada General Berthelot, există un astfel de zgârie nori, perfect pentru orice angajat: Chatedral Plaza.

Reporterii Click! au vizitat, în premieră, clădirea de clasa A în care s-au investit circa 60 de milioane de euro şi care este ameninţată cu demolarea! De la recepţie şi până la utimul etaj, 19, totul este făcut cu bun gust şi din materiale de cea mai bună calitate. Toate treptele sunt din sticlă, iar obiectele sanitare de la băi sunt cumpărate de la producătorii de lux. Etajele sunt spaţioase, astfel că pe fiecare pot fi amenajate 80 de birouri. Terasa este însă punctul forte.

Spaţiul de recepţie este decorată numai în nuanţe de alb, inclusiv candelabrele

simeon stalpnicul png

Băile sunt utilate cu obiecte sanitare de lux

simeon stalpnicul png

De la etajul 19 priveliştea este incredibilă. De oriunde te-ai uita vezi cele mai importante clădiri din Bucureşti: Casa Poporului, Sala Palatului, Televiziunea Română, Intercontinental, Casa Presei şi chiar Pasajul Basarab şi Lacul Morii. Şi asta nu este tot. La subsol e construită o parcare tip klaus pe patru niveluri cu 200 de locuri, singura de acest gen gândită într-o clădire de birouri. Este vorba despre o parcare cu lift. Două maşini parchează în acelaşi loc, una deasupra şi cealaltă dedesubt, iar liftul le mută pe verticală. Deşi, zeci de firme s-au înghesuit să închirieze spaţii în Cathedral Plaza, dezvoltatorul Millennium Building Development s-a văzut nevoit să-i refuze.

Motivul? Un scandal uriaş, care durează de 6 ani, ai cărui protagonişti sunt dezvoltatorii proiectului şi vecinii lor de pe str. Berthelot, Catedrala Catolică Sf. Iosif. Aceştia din urmă se luptă din răsputeri să obţină demolarea clădirii. Toată această nebunie a transformat modernul turn de birouri în cea mai controversată clădire din lume! Un turn de 19 etaje care a costat 60 de milioane de euro şi a cărui demolare ar costa peste 20 de milioane de euro!

De la etajul 19 vezi tot oraşul. Priveliştea este una de senzaţie

simeon stalpnicul png

Turnul are o parcare supraetajată pe patru niveluri 

simeon stalpnicul png

"Demolarea unei clădiri noi, moderne, cum este Cathedral Plaza nu poate fi justificată în nici un fel prin raţiuni ingineresti. Dacă se ajunge, prin absurd, la această rezoluţie, trebuie să se ţină cont că demolarea poate fi o lucrare de risc tocmai pentru vecinătăţi, care trebuie analizată cu maximă atenţie", a declarat inginerul Dragoş Marcu, vicepreşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din Romănia.

Scandalul durează de 6 ani

Tot scandalul a început în 2006, la 6 ani după demararea proiectului. Reprezentanţii Catedralei Sf. Iosif au susţinut atunci că turnul aduce grave prejudicii lăcaşului de cult, care are 125 de ani şi este în patrimoniul naţional.

În ciuda protestelor, în 2006 s-au primit de la Primăria sectorului 1 autorizaţiile de construcţie. A început un lung şir de procese, intentate de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano Catolice.

Acum, controversa este legată de demolare, lucru nu tocmai simplu în cazul unui zgârie nori în centrul Capitalei!

Demolarea ar costa 20 de milioane de euro

O eventuală decizie privind demolarea unei  clădiri noi, de 19 etaje ar fi o premieră pentru Europa. Experţi în domeniu consultaţi de Click! estimează că demolarea Cathedral Plaza presupune costuri uriaşe, care pot atinge 20 de milioane de euro.

Cine îi plăteşte?."Fiind vorba despre o operaţiune delicată, care presupune măsuri speciale de siguranţă pentru a nu fi afectate clădirile învecinate, demolarea ar putea dura între 1 şi 2 ani, în condiţiile în care se elimină doar partea supraterană.

Problema se complică în cazul în care trebuie eliminată şi fundaţia, care se întinde pe patru niveluri. "Greutatea clădirii contrabalansează sarcina geologică dislocuită, astfel încât starea de tensiuni din terenul de fundare nu este semnificativ diferită de cea originală. Trebuie luate măsuri pentru conservarea unei gropi cu adâncimea de 15 metri care ar rămâne în cazul eliminării fundaţiei, eventual prin inundarea subsolurilor sau umplerea cu pământ compactat a gropii", a declarat inginerul Dragoş Marcu, vicepreşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net