EXCLUSIV Soluţii pentru cei 75.000 de români cu credite în franci. Băncile din România încă mai acordă împrumuturi în moneda elveţiană

Ultima actualizare:

    Grupul clienţilor cu credite în franci elveţieni, care numără în prezent peste 24.000 de membri, a organizat mai multe mitinguri de protest în Bucureşti.Foto: Dorin Constanda
Grupul clienţilor cu credite în franci elveţieni, care numără în prezent peste 24.000 de membri, a organizat mai multe mitinguri de protest în Bucureşti.Foto: Dorin Constanda

Bancherii uită repede. La nici două săptămâni de la declanşarea crizei francului, reprezentanţii băncilor din România caută încă clienţi dornici de a se împrumuta în valuta elveţiană. Reporterii Click! au testat buna credinţă a bancherilor şi au cerut bani pentru cumpărarea unei locuinţe.

În urmă cu şase-şapte ani i-au atras pe români în capcana „împrumuturilor avantajoase”, înrobindu-i pe viaţă. Azi, în plină criză a francului elveţian, reprezentanţii băncilor nu spun „Nu” când vine vorba de a semna noi angajamente păguboase cu clienţii creduli. Reporterii Click! au cerut un împrumut în moneda elveţiană pentru cumpărarea unui apartament în Capitală, iar bancherii au mirosit pe dată profitul acestei afaceri. Prima oprire a fost o sucursală a Garanti Bank, instituţie bancară care nu acordă, de regulă, împrumuturi în franci. Însă a fost suficient să le spunem că suntem plătiţi în moneda elveţiană, că avem un venit peste medie şi un loc de muncă stabil pentru a ne acorda 40.000 de franci. Dacă mai adaugi că ai economii în „moneda blestemată”, atunci banca nu se dă în lături de la a semna cu tine un angajament pe 30 de ani. Piraeus Bank, care nu mai dă credite în franci de la sfârşitul anului 2008, ne-a asigurat că poate face o ofertă personalizată, pentru a ne ajuta să ne cumpărăm apartamentul mult visat. La BCR nu a fost chip să obţinem finanţare în franci, însă consilierul de credite ne-a oferit posibilitatea unui împrumut în euro. La 40.000 de euro oferiţi, am avea de plătit o rată de 320 de euro pe lună, în primii 5 ani, urmând ca aceasta să scadă la 274 euro după această dată. La sfârşitul perioadei de creditare (30 de ani) am avea de plătit 101.874 euro. Apreciem, însă faptul că ne-a recomandat un împrumut în lei, în ciuda faptului că am declarat că suntem plătiţi în euro. Contactaţi de Click!, reprezentanţii BNR au afirmat că băncile nu au fost de rea-credinţă şi că i-au sfătuit în permanenţă pe români să se împrumute doar în moneda în care realizează veniturile. Cu toate acestea, este de condamnat fapul că băncile nu au învăţat nimic din lecţia oferită de francul năbădăios. Deşi ştiu că au şanse mici de a-şi recupera banii împrumutaţi băncile de la noi se joacă cu viaţa românilor.

Cursul pentru francul elveţian anunţat ieri de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 2,1%, la 4,484 lei/franc, faţă de cursul de vineri, de 4,5817 lei/franc. 75.000 de români au credite în franci elveţieni şi mai au de plătit, în total, 9,8 miliarde de lei. Câteva bănci au anunţat deja măsuri salvatoare pentru clienţii lor.

  • Millennium Bank reduce cu 1,5% marja ratei de dobândă la toate creditele contractate în franci elveţieni, pentru o perioadă de trei luni, la cererea clienţilor. Aceeaşi soluţie a fost introdusă pentru clienţii cu credite în franci în urmă cu o săptămână şi de OTP Bank, instituţie care a preluat Millennium Bank. Şi în cazul Millennium, clienţii trebuie să solicite băncii, în scris, accesarea ofertei, până pe 27 februarie 2015. 
  • Raiffeisen Bank reduce dobânda pentru clienţii săi cu credite în CHF, aplicând scăderea anunţată de Banca Centrală a Elveţiei, de 0,5%, se arată într-un comunicat al băncii. Pentru clienţii cu dificultăţi financiare care au credite în valută, banca acceptă convertirea creditul în lei, cu dobânzi fixe pe perioada restructurării. În acelaşi timp, orice client care doreşte să-şi refinanţeze creditul poate să opteze pentru un credit în lei cu o marjă de dobândă de 3,75% pentru clienţii care încasează salariul la Raiffeisen Bank sau 4% pentru clienţii care nu încasează venitul în cont Raiffeisen Bank. Dobânda totală este de aproximativ 5,75%.
  • Piraeus Bank anunţă că va oferi soluţii individuale clienţilor cu împrumuturi în franci elveţieni, afectaţi de aprecierea puternică a monedei elveţiene, astfel încât ratele lunare aferente creditelor în franci să rămână la un nivel apropiat celui din decembrie 2014. 

Până acum, Guvernul a venit cu un singur răspuns la criza francului. Executivul a propus o formulă nouă a „Electoratei”, prin care clienţii cu venituri nete de până la 2.100 de lei ar putea avea rate mai mici vreme de doi ani. Mai este în dezbatere şi Legea falimentului personal, dar FMI nu agreează acest proiect. Într-o scrisoare transmisă ministrului finanţelor, Darius Vâlcov, FMI precizează că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net