Experiența unui donator de plasmă pentru tratamentul Covid-19. Ce simți și cât durează

Ultima actualizare:
Plasma este separată, iar sângele este reintrodus în venă
Plasma este separată, iar sângele este reintrodus în venă

Cătălin Georgescu, fotograf la ”Decât o revistă”, a avut primul simptom de infectare cu noul coronavirus în urmă cu cinci săptămâni. Miercuri, la puțin mai mult de două săptămâni de la testul negativ, tânărul s-a prezentat la Centrul de Transfuzie București, pentru a dona plasmă. A făcut-o pentru a-I ajuta pe bolnavii care fac forme grave de Covid-19 și pentru care tratamentul cu plasmă de la persoanele vindecate reprezintă singura soluție.

Cătălin Georgescu a povestit, pe pagina personală de Facebook, cum a decurs experiența de la Centrul de Transfuzie Sanguină București și a răspuns la toate întrebările pe care și le-ar putea pune eventualii donatori.

Singurul lucru neplăcut a fost înțepătura de la început, cu un ac mai mare decât cel de la o donare obișnuită de sânge. Apoi, a mai simțit ceva rece la reintroducerea sângelui în venă, după separarea plasmei. Cătălin spune că nu a avut nicio reacție secundară după donare, nu a amețit și nu i-a fost rău, nici imediat, nici mai târziu.


    Plasma este separată, iar sângele este reintrodus în venăfoto: Inquam Photos
Plasma este separată, iar sângele este reintrodus în venăfoto: Inquam Photos

Iată mărturia lui Cătălin Georgescu!

”La cinci săptămâni de la primul simptom de coronavirus, mai puțin de patru de la testul pozitiv și puțin mai mult de două de la cel negativ. 13.08.2020, la ora 10:20, timp de 40 de minute conectat la un sistem Aurora. Temperatura 36.2, hemoglobina 14.3, din mâna dreaptă. Stas.

Ce trebuie să știți e că procesul seamănă mult cu donatul de sânge, dar aparatul de plasmafareză de aici diferă de tava oscilantă de acolo. Ai un ac mai mare decât media, dar ăsta-i cam singurul lucru neplăcut. Apoi stai lejer pe canapea, te uiți la Kiss Tv și centrifuga înaltă de lângă tine spală sângele de plasmă, o bagă la pungă și-ți returnează ce-i roșu în venă. Între timp, te-ntreci în glume cu personalul centrului care se străduiește să-ți facă șederea cât mai plăcută.

În total dai cam 600 ml de lichid galben-tulburel. Pare mult, dar n-am avut nicio problemă. Și cantitatea asta înseamnă 3 doze de tratament pentru cineva care e acum internat în spital cu simptome severe. Mănânci bine ziua dinainte, dimineața dinainte și după. Preferabil ceva cu fier. Te scalzi în lichide, fructe, ce vrei tu. Dar nu grăsimi. În special nu înainte.

Încă nu știu dacă și câți anticorpi am. Analizele mai durează câteva zile. Dar e important să meargă mai multe persoane, în special dintre cei confirmați, dar neinternați. Că *se pare* că am fost doar a doua persoană pe București care a fost să doneze plasmă fără bilet de externare. Au debirocratizat de-abia recent procesul. Da, problema e că dacă nu pleci în vacanță în afara țării nu te testează nimeni fără bani. Și-ar fi fost util un program de testare gratuită pentru persoane deja infectate. Pentru că 1.000 de euro, chiar și-n bonuri de masă, e o măsură disproporționată și foarte discutabilă, mai ales înainte de alegerile locale.

Bonurile de ieri, cei 70 de lei, i-am oferit unei doamne foarte cumsecade pe care am întâlnit-o zilele trecute. Nu avea ușă la casă, doar o perdea, dar mi-a oferit apă din sticla ei de băut (de unde apă curentă?) să adăp porumbelul letargic pe care l-am scos de sub mașina oprită pe avarii în mijlocul Căii Plevnei ca să nu-l zdrobească sub roată. I-am mulțumit că a fost cumsecade cu noi, ea m-a binecuvântat, ne-am dat bună ziua, urat sănătate. Și-aș fi făcut la fel indiferent de sumă.

Acum o să răspund unor întrebări pe care îmi imaginez că le-ați putea avea. Nu sunt o autoritate în domeniu, doar am trecut prin niște chestii. Deci mai merge verificată o parte din informația asta.

  • Î: de ce să o fac?

R: pentru că sunt oameni care au nevoie de tratamente bazate pe plasmă ca să poată supraviețui, indiferent dacă au Covid sau nu. Sau pentru bani, nu-i nicio rușine, nu știu, fă ce simți, dar fă-o.

  • Î: când pot dona plasmă pentru bolnavii de Covid?

R: minim 30 de zile de la un test RT-PCR pozitiv și (dacă există) minim 14 zile de la un test RT-PCR negativ.

  • Î: pot dona pentru cineva anume?

R: dintr-o conversație telefonică cu directoarea Centrului de Transfuzie București, am aflat că nu. Dar (parafrazez): *încearcă să acopere necesarul de plasmă pentru toată lumea la timp, chiar daca persoanele nu au donator direct*.

  • Î: doare?

R: simți când introduc acul în venă. Mai simți când returnează sângele mai rece înapoi în venă, dar asta e tot. Nu am avut efecte secundare după, nu mi-a fost rău și nu am amețit.

  • Î: cât durează și cât donez?

R: 600ml de plasmă timp de aproximativ 40 de minute, care înseamnă cam 3 doze de tratament.

  • Î: ce primesc la schimb?

R: adeverință de zi liberă, adeverință de reducere pentru transportul local și un plic cu bonuri de valorice de 70 de lei. Sau 1000 de euro, dacă intră măsura primăriei curând în vigoare.

  • Î: cum arată aparatul?

R: caută “aurora fresenius kabi” pe google.

  • Î: când îmi aflu rezultatele probelor de sânge?

R: câteva fiole de sânge sunt folosite pentru analize, inclusiv boli venerice, și le găsești securizate pe site-ul centrului de transfuzie (dacă ești din București)”, a scris Cătălin pe pagina personală de Facebook.

Citește și:

Povestea asistentei din București, vindecată de COVID-19, care a donat plasmă hiperimună. ”Nu se știe niciodată la cine ajunge”

Bucureștenilor care donează li se promit vouchere de 1.000 de euro

Proiectul inițiat de primarul general Gabriela Firea, „Donează plasmă, salvează viață”, prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4.800 de lei, sub forma unui pachet de vouchere, fiecărei persoane care a trecut prin boală și acceptă să doneze plasmă. Asta deoarece, cu toate că avem peste 30.000 de români vindecați de coronavirus, nici 500 nu s-au grăbit până acum să doneze.

Proiectul a fost adoptat joi de Consiliul General al Capitalei cu 33 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 7 abțineri. Se adresează unui număr de 500 de beneficiari cu domiciliul stabil sau cu viză de reședință în municipiul București. Edilul a afirmat că cei care doresc să doneze umanitar, fără să ceară stimulente, o pot face în continuare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net