Faci accident? Dai sânge la locul faptei!
Uite Codul Rutier, nu e Codul Rutier! De mai bine de un an, autorităţile anunţă că vor schimba legislaţia pentru şoferi, însă, subiectul este atât de delicat încât de fiecare dată se amână.
Amenzi uriaşe şi permis suspendat până la cinci ani, iar în contrapartidă puţin alcool la volan. Asta anunţa anul trecut proiectul de modificare a Codului Rutier. Pentru că s-au iscat dispute între partidele politice, dar şi în Parlament, din cauza sancţiunilor mult prea aspre, proiectul nu a mai ajuns să fie votat.
Deocamdată! Luna trecută, Guvernul a venit cu o nouă propunere de modificare a OUG 195/2002, referitor la circulaţia pe drumurile publice. Astfel, cel mai important punct din document arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.
Acum, probele de sânge, în astfel de cazuri, se recoltează doar la IML. În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă. În acest proiect se clarifică şi regimul cetăţenilor străini. Cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricala maşinile pe teritoriul ţării noastre. Proiectul se află în dezbatere publică până pe 22 august.
Cum îţi vei putea lua autoturism prin Programul «Prima maşină»
Reprezentanţii Ministerului Economiei sunt în negocieri cu producătorii de autoturisme din România pentru stabilirea condiţiilor în care tinerii români îşi vor putea cumpăra maşini cu credite garantate de stat. Conform jurnaliştilor de la Ziarul Financiar, cele două părţi s-ar fi înţeles la perioada de creditare (până la şapte ani) şi la plata avansului pe care va trebui să-l plătească cei interesaţi (între 5 şi 7%). Tinerii care au până în 35 de ani îşi vor putea cumpăra maşini noi prin programul „Prima maşină” în limita a 62.000 de lei, bani pe care îi pot împrumuta de la bănci. Dacă orice model Dacia se pate cumpăra cu această sumă, miza este includerea în program a modelului Ford B-MAX, produs la Craiova şi vândut cu 12.700 de euro.