Familia femeii care a intrat în comă în urma unei transfuzii greşite vrea să dea în judecată Spitatul CF2
O greşeală a asistentei medicale o poate costa viaţa pe o femeie, internată la CF 2. Pacienta a intrat în comă în urma unei transfuzii cu o altă grupă de sânge decât cea pe care o are. Ministerul Sănătăţii a anunţat că femeia a primit sânge din grupa AB4 pozitiv, deşi grupa acesteia de sânge este O I pozitiv din cauza unei greşeli de etichetare.
Familia pacientei care a intrat în comă în urma unei transfuzii greşite şi acum se zbate între viaţă şi moarte vrea să dea spatul CF2 în judecată. Soţul femeii în vârstă de 39 de ani a declarat că luni ( 1 august) se va consulta cu un avocat pentru a stabili pe cine va da în judecată, respectiv pe medicii care au comis eroarea sau unitatea spitalicească. "Sâmbătă când m-am reîntâlnit cu băiatul meu, pe care l-am adus înapoi de la munte, copilul a făcut o criză de plâns şi prin ce-am trecut aseară nu doresc nimănui să treacă. Pentru toate aceste chestii şi probabil altele, pe care o să le aflu în perioada următoare, cred că aceia care se fac vinovaţi de lucrurile astea vor trebui să plătească”, a declarat bărbatul pentru Digi24. Pacienta se află încă în comă indusă şi de sâmbătă seară medicii au trecut-o şi pe tratament cu dializă.
Inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti au arătat, în raportul transmis Ministerului Sănătăţii după controlul de la Spitalul Clinic CF2, că femeii de 39 de ani operate de cancer la colul uterin i s-a administrat o grupă de sânge greşită din cauza unei erori de etichetare a asistentei care i-a prelevat sânge pentru testul pretransfuzional. "Documentele puse la dispoziţia inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv şi etichetată cu numele pacientei de 39 de ani - transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti - care are grupa de sânge O I pozitiv. Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deşi grupa acesteia de sânge este O I pozitiv”, arată un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii. Ancheta inspectorilor sanitari arată clar existenţa unei erori de etichetare a testelor pretransfuzionale. Există semne paraclinice evidente care indică un diagnostic de hemoliză severă în urma administrării unei unităţi de sânge dintr-o grupă greşită. „Cu toate acestea, din documente nu poate fi confirmată hemoliza severă pentru că nu a fost efectuat testul COOMBS, nefiind trimisă o probă la Centrul de Transfuzii Sanguine al Municipiului Bucureşti”, potrivit sursei citate.