Fără supermarketuri în centrul Branului. Direcția de Cultură s-a opus construcției

De mai bine de un an, micii producători, afaceriștii locali și simplii localnici din Bran se luptă cu reprezentanții a două supermarketuri care vor să construiască astfel de magazine în centrul stațiunii montane. Recent, Direcția pentru Cultură Brașov a dat aviz negativ pentru construcție. 

bran jpeg

Victorie pentru comunitatea locală din Bran! Cel puțin deocamdată, au fost respinse demersurile de construcție a două supermarketuri în centrul stațiunii. Pe 9 februarie, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Brașov a decis acordarea avizului negativ privind construcția supermarketului Penny.

Potrivit documentului, construcția nu se potrivește cu contextul și în relație cu o criptă aparținând patrimoniului local, potrivit evz.ro

Cum ar afecta negativ stațiunea 

Încă din ianuarie 2021, localnicii s-au împotrivit construcției supermarketului Lidl în locația aleasă, mai exact în mijlocul stațiunii și foarte aproape de castelul Bran. În demersurile lor, oamenii au susținut că locația respectivă va distruge producătorii locali, va desființa tradițiile românești din zonă, va îngreuna suplimentar traficul rutier și, nu în ultimul rând, va afecta și vizitarea Castelului Bran, cea mai mare atracție turistică a localității.

Direcția Județeană pentru Cultură Brașov este prima autoritate a statului român care confirmă temerile comunității locale și care decide împotriva distrugerii Branului prin amplasarea supermarketurilor într-o zonă inadecvată pentru un astfel de proiect. 

Micii producători, în pericol  

Reprezentanții Castelului Bran au încercat tot timpul să contureze o marcă turistică distinctă pentru Bran, bazată pe tradițiile, obiceiurile și produsele locale. Prezența supermarketurilor chiar lângă acest impotant punct turistic românesc, recunoscut și peste hotare, va atrage de la sine dispariția micilor producători și comercianți din zonă, afectând iremediabil specificitatea zonei, dar și atractivitatea sa pentru turiști.

Totodată, și traficul ar avea de suferit. Dacă acum, înainte de apariția acestor magazine, cozile de mașini cu turiști se întind pe kilometri așteptând ore întregi pentru a intra în centrul Branului, în eventuala construcție a supermarketurilor acesta va fi sufocat definitiv. Nu în ultimul rând, poluarea va fi mai ridicată, ceea ce va afecta calitatea aerului de la munte.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net