Fenomen extrem de rar care a fost surprins pe cerul României. Norii mammatus și-au făcut apariția
Spectacol inedit pe cerul României la care martori au fost locuitorii din Hunedoara. În urma condițiilor meteo extreme, norii mammatus și-au făcut apariția între două furtuni. În timp ce astfel de fenomene continuă să ne surprindă, specialiștii recomandă oamenilor să fie pregătiți pentru schimbările bruște de vreme.
Norii mammatus, fenomen meteo rar
În Deva, s-a putut observa un fenomen neobișnuit, luni seară. Este vorba despre așa-numiții nori mammatus. Potrivit meteorologilor, aceștia se formează atunci când aerul rece de la înălțimi mai mari coboară în zona periferică a unei furtuni intense. Mișcarea descendentă dă naștere acestui model celular, cu aspectul unor "pungi" create la baza norilor de ploaie, de tip cumulonimbus sau de alte tipuri.
Numele mammatus provine din latină și reprezintă o trimitere la forma de sân sau uger. Dată fiind stranietatea fenomenului, oamenii l-au imortalizat cu telefoanele și au postat imaginile pe rețelele sociale. Formațiunile mammatus au putut fi admirate pe un fundal galben, lumina solară fiind filtrată de nori, după furtună.
Când au apărut pentru prima dată aceste formațiuni de nori
Norii Mammatus sunt cel mai adesea asociați cu furtuni puternice. Ei se extind adesea de la baza unui nor de tip cumulonimbus, dar pot fi găsiți și sub norii altostratus și nori cirrus, precum și nori de cenușă vulcanică. Potrivit OMM International Cloud Atlas, aceste formațiuni de nori au fost descriși pentru prima dată în 1894 de William Clement Ley.
Existența multor tipuri diferite de nori mammatus, fiecare cu proprietăți distincte și care apar în medii distincte, a dat naștere la mai multe ipoteze cu privire la formarea lor, care sunt, de asemenea, relevante pentru alte forme de nori.
Vremea extremă continuă în România
În ultima perioadă, România a fost afectată de o serie de fenomene meteorologice extreme. După temperaturi foarte ridicate, meteorologii au emis avertizări de vreme rea, inclusiv descărcări electrice, vijelii și ploi torențiale. Aceste condiții vor persista și în zilele următoare, afectând diverse regiuni ale țării.
Autoritățile au emis și avertizări de cod portocaliu de caniculă pentru mai multe județe: Tulcea, Dolj, Olt, Constanța, Galați, Brăila, Buzău, Vrancea, Ialomița, Călărași, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov. Astfel, românii se confruntă cu o vreme extrem de variabilă, alternând între temperaturi caniculare și fenomene meteorologice violente.