Fermierii din Bărăgan: «Vom fi îngenuncheaţi de secetă»

Ultima actualizare:
Cultivatorii au ajuns să doarmă în tractoare, doar - doar vor salva ceva
Cultivatorii au ajuns să doarmă în tractoare, doar - doar vor salva ceva

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile neobişnuit de ridicate au făcut ca aproape jumătate din suprafaţa agricolă a României să fie afectată de secetă, într-o perioadă şi aşa dificilă. În Bărăgan, câmpurile sunt uscate ca în miez de vară, iar milioane de hectare cultivate cu orz, dar mai ales cu grâu, sunt distruse.

Coşmar în Bărăgan! Fermierii sunt disperaţi din cauza stadiului actual al culturilor de păioase, când suprafeţe imense cultivate cu grâu şi cu orz sunt calamitate de secetă, cu şanse infime de salvare. Lipsa precipitaţiilor în ultimele şase luni a pârjolit câmpurile din Ialomiţa, scie adevarul.ro. Agricultorii înghit în sec văzând cum plantele se usucă. „N-a plouat toată iarna, n-a plouat toată primăvara, pământul s-a uscat foarte tare”, se lamentează Nicolae Sitaru, fermier din Ialomiţa, care a cultivat peste 1.000 de hectare cu grâu. 

“Pământul s-a uscat foarte tare”, spune agricultorul Nicolae Sitaru
“Pământul s-a uscat foarte tare”, spune agricultorul Nicolae Sitaru

La începutul lunii aprilie, Prefectura Ialomiţa a emis un ordin privind inventarierea tuturor culturilor calamitate de secetă, pentru evaluarea pagubelor. Agricultorii au lansat deja numeroase semnale de alarmă, avertizând că, dacă nu va ploua, culturile de păioase ale judeţului vor fi compromise. Dragoş Telehuz, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa (ACCPT), anunţă că femierii fac demersuri pentru identificarea zonelor afectate, documente pe care le vor depune la Primării. Acestea, la rândul lor, vor trebui să raporteze la judeţ şi să declanşeze constituirea unei comisii judeţene de evaluare a situaţiei.


    “Pământul s-a uscat foarte tare”, spune agricultorul Nicolae Sitaru
“Pământul s-a uscat foarte tare”, spune agricultorul Nicolae Sitaru

”La noi, în Bărăgan, o mare parte din Călăraşi, Ialomiţa, Brăila şi puţin în zona Moldovei, adică Galaţi, şi o parte din Vrancea sunt zone afectate. Am discutat şi la Ministerul Agriculturii pentru demararea procedurii de declarare a stării de calamitate”, explică Telehuz.   În cazul în care se va declara stare de calamitate, vor fi acordate despăgubiri, iar banii ar trebui să existe în fondul special de intervenţie de la Guvern. Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) a făcut un apel disperat către ministrul Agriculturii şi către secretarii de stat.

„Vă invităm oficial pe câmpurile noastre, atât în Bărăgan, cât şi în alte părţi. E criză şi vrem să vă vedem pe teren, ca să înţelegeţi tragedia prin care trecem”, transmit cei de la APPR. “În zona Ţăndărei sunt fermieri care dorm în tractoare şi se chinuie să-şi facă lucrările! Mai mult, mistreţii se plimbă pe câmp şi ne mănâncă grâul aproape uscat şi porumbul proaspăt semănat. Vă rugăm să ieşiţi din birouri şi veniţi să vedeţi realitatea! Vom fi îngenuncheaţi, dacă nu actionaţi concret!”, încheie aceştia.  

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net