FOTO Autostrada Transilvania. S-a deschis circulația pe Lotul 1 Sebeș -Turda
Lotul 1 din Autostrada A10 Sebeș-Turda s-a deschis astăzi, 3 decembrie, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare. Este vorba despre 15 km de la Sebeș până la nodul rutier Alba Iulia Nord.
Finalul de an vine cu inaugurări de autostrăzi. Mai degrabă, este vorba despre micici bucăți de drum. Dacă ieri, 2 decembrie, au fost inaugurați 16 km din Centura Bacăului, parte din Autostrada Moldova, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban, astăzi i-a venit rândul Autostrăzii Transilvania.
15 din cei 17 km din Lotul Sebeș-Turda au fost deschiși circulației de la nodul rutier Sebeş și fac conexiunea cu A1, până la nodul rutier Alba Iulia Nord.
Aici, şoferii vor reveni pe DN1 până la ieşire din Aiud, de unde se poate intra din nou pe autostradă.
La Sebeș legătura cu DN1 și implicit cu autostrada A1 se va face prin sensurile giratorii existente, prin intermediul bretelelor mici, 5 și 6. Următorii 2 km rămași vor fi gata la jumătatea anului viitor.
Pe acest sector de autostradă este instituită o restricție de viteză de 100km/h.Contractul în valoare de 541.739.137,21 lei fără TVA a fost finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile.
Lucian Bode: Lotul 1 Sebeș-Turda trebuia finalizat în 2016”
”Azi reușim să dăm în trafic un obiectiv de infrastructură mare, mult așteptat de români și mă refer evident la lotul 1 din autostrada Sebeș-Turda. Le mulțumesc tuturor celor care au muncit aici în acest an astfel încât să putem deschide traficul pe cei aproximativ 15 kilometri din acest obiectiv. Acesta trebuia finalizat în anul 2016 când a fost aprobată o extensie de timp de doi ani și iată că am ajuns în 2020 să dăm în trafic un obiectiv după șase ani de la semnarea contractului și nici acum în integralitate. Este vital să avem o colaborare eficientă între instituțiile statului, implicate în avizarea și derularea unui proiect, pentru a nu ne mai întâlni cu situații în care relocarea a patru stâlpi de înaltă tensiune, de pe amplasamentul unui obiectiv de infrastructură, să dureze patru ani. A fost cazul din păcate aici pe lotul 1 din Sebeș-Turda.În ceea ce privește lotul 2 aș vrea să spun că pentru cei 24 de kilometri dintre Alba Iulia și Aiud lucrurile nu stau așa cum ne-am fi dorit. Mi-aș fi dorit să avem o evoluție mai bună și să fie și el dat în trafic în același timp cu lotul 1 pentru a avea continuitate de la un capăt la altul pe autostrada A10. Din păcate nu se întâmplă acest lucru ceea ce nu reprezintă un motiv de mândrie, nici pentru CNAIR și nici pentru antreprenori. Acest coridor de transport care va fi finalizat în integralitate în anul 2021 și va contribui la asigurarea conectivității între Autostrada A1 și Autostrada 3-Autostrada Transilvania. Îmi doresc, și aici ar fi bine să rețină CNAIR și antreprenorul de pe lotul 2, ca până la sfârșitul lunii mai, anul viitor, să se recepționeze în integralitate cei 41 de kilometri de autostradă” a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la inaugurare.
Demnitarul a mai spus că în 12 luni au fost dați în trafic 77 de kilometri de autostradă: 25 de kilometri din Autostrada Transilvania, cei 21 de kilometri din Lugoj-Deva lotul 3, 16 km din Autostrada Moldovei, parte a variantei ocolitoare Bacău și cei 15 km aflați în trafic astăzi.
”Îmi doresc ca până la sfârșitul anului la acești 77 de kilometri să se adauge, așa cum s-a angajat antreprenorul, și cei 10 km de autostradă dintre Râșnov și Cristian. Așadar vorbim în total de aproximativ 90 de kilometri de autostradă dați în trafic în această guvernare într-o perioadă dificilă, într-o perioadă de pandemie, de criză sanitară care a generat evident și o criză economică”, a punctat Bode.
Autostrada Sebeș-Turda se întinde pe 80 km
Autostrada Sebeș-Turda cuprinde 80 de kilometri și face legătura dintre Autostrada A 1 (Sibiu-Nădlac) și Autostrada A3 (Cluj-Napoca-Brașov). Șoferii români pot circula pe loturile 3 și 4 ale Autostrăzii A10, între Aiud și Turda, încă din 2018.
Lotul 2, Sântimbru-Aiud, va fi dat în folosință în cea de-a doua parte a anului viitor. De asemenea, pe A3 Râjnov-Cristian se lucrează şi este aproape gata pentru darea în trafic, însă fiind zonă de munte, compania de drumuri va vedea în următoarele zece zile daca vor putea sau nu să deschidă circulația.
Pentru anul viitor, CNAIR are în plan deschiderea lucrărilor în cazul tronsoanelor Ploieşti-Buzău şi Buzău- Focşani din Autostrada Moldovei.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/duduie-utilajele-de-asfaltare-pe-autostrada-sebes-turda