FOTO EXCLUSIV Trăiesc în Capitală ca la ţară
Se spală cu apă încălzită în ibric, îşi fac nevoile în fundul curţii, iar intensitatea luminii şi-o reglează cu ajutorul ...lumânărilor. Nu vorbim de vreun cătun rămas cu secole în urmă, ci de un cartier din capitala României.
16 Februarie – Bucureştii Noi. Aici, în secolul 21, se trăieşte ca în evul mediu. Oamenii nu au canalizare, nu au asfalt şi, până mai ieri, nu aveau nici mijloace de transport. Lumina funcţionează doar câteva ore pe zi, iar apa vine direct din puţul săpat în curte. În ciuda acestor neajunsuri, oamenii se mândresc cu buletinele lor de Bucureşti. „Stăm la vile în sectorul 1, dar trăim mai rău ca la ţară. Nu avem de niciunele.
Cel mai rău este pentru copii, că merg pe jos pe câmp până la şcoli. Până acum câteva zile nu circula nici o maşină pe aici şi trebuia să mergem vreo 3 kilometri pe jos până la linia de tramvai. Probleme mai avem cu lumina, că pică de 20 de ori pe zi, şi, când merge, merge la intensitate mică, atât de prost că ne-a ars şi instalaţiile electrice. Până şi sărbătorile le-am petrecut pe întuneric. Am stat de Revelion la lanternă şi lumânare”, şi-a început povestea Mihai Gheorghiţă (45 de ani).
Cei mai înstăriţi localnici au cheltuit bani grei pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai: şi-au tras centrale termice, boilere şi hidrofoare să le aducă apa în băi. Degeaba: căderile repetate de curent au distrus toată aparatura. Între ei şi cei mai amărâţi dintre localnici nu mai e nici o diferenţă. „Am ajuns cum nu credeam că voi ajunge vreodată. Am tot ce vreau: vilă complet mobilată, utilată, cu aparatură de ultimă generaţie. Copiii au tablete, laptopuri, calculatoare. Dar merge ceva? Nici televizorul nu funcţionează din cauza tensiunii mici la curent. Când pică lumina, trag curent în casă de la bateria maşinii. Şi cu toate astea, plătesc zeci de milioane facturi la lumină”, ne-a arătat Florin, un tânăr de 35 de ani de pe strada Câmpul cu maci, din Bucureşti.
Oamenii au făcut plângeri peste plângeri, dar nimeni nu i-a băgat în seamă. Infrastructura e de vină şi până nu se va moderniza nici lumină nu vor avea la parametri optimi. Între timp, bucureştenii îşi văd de ale lor: unii cu naveta, „la oraş”, la muncă, alţii prin gospodării. Şi au destule de făcut, căci în cartier lumea încă se ocupă cu creşterea orătăniilor pe bătătură.