FOTO EXCLUSIV Trăiesc în Capitală ca la ţară

Ultima actualizare:

    Bucuresti. Mihai Gheorghiţă (45 de ani) o ajută la lecţii pe fiica sa. Ana Gabriela (6 ani) s-a obişnuit să  facă temele la lumina lumânăriifotografii: roberto sălceanu
Bucuresti. Mihai Gheorghiţă (45 de ani) o ajută la lecţii pe fiica sa. Ana Gabriela (6 ani) s-a obişnuit să facă temele la lumina lumânăriifotografii: roberto sălceanu

Se spală cu apă încălzită în ibric, îşi fac nevoile în fundul curţii, iar intensitatea luminii şi-o reglează cu ajutorul ...lumânărilor. Nu vorbim de vreun cătun rămas cu secole în urmă, ci de un cartier din capitala României.

16 Februarie – Bucureştii Noi. Aici, în secolul 21, se trăieşte ca în evul mediu. Oamenii nu au canalizare, nu au asfalt şi, până mai ieri, nu aveau nici mijloace de transport. Lumina funcţionează doar câteva ore pe zi, iar apa vine direct din puţul săpat în curte. În ciuda acestor neajunsuri, oamenii se mândresc cu buletinele lor de Bucureşti. „Stăm la vile în sectorul 1, dar trăim mai rău ca la ţară. Nu avem de niciunele.

Vrancea. O bătrână îşi luminează locuinţa cu o lampă veche
Vrancea. O bătrână îşi luminează locuinţa cu o lampă veche

Cel mai rău este pentru copii, că merg pe jos pe câmp până la şcoli. Până acum câteva zile nu circula nici o maşină pe aici şi trebuia să mergem vreo 3 kilometri pe jos până la linia de tramvai. Probleme mai avem cu lumina, că pică de 20 de ori pe zi, şi, când merge, merge la intensitate mică, atât de prost că ne-a ars şi instalaţiile electrice. Până şi sărbătorile le-am petrecut pe întuneric. Am stat de Revelion la lanternă şi lumânare”, şi-a început povestea Mihai Gheorghiţă (45 de ani).

Cei mai înstăriţi localnici au cheltuit bani grei pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai: şi-au tras centrale termice, boilere şi hidrofoare să le aducă apa în băi. Degeaba: căderile repetate de curent au distrus toată aparatura. Între ei şi cei mai amărâţi dintre localnici nu mai e nici o diferenţă. „Am ajuns cum nu credeam că voi ajunge vreodată. Am tot ce vreau: vilă complet mobilată, utilată, cu aparatură de ultimă generaţie. Copiii au tablete, laptopuri, calculatoare. Dar merge ceva? Nici televizorul nu funcţionează din cauza tensiunii mici la curent. Când pică lumina, trag curent în casă de la bateria maşinii. Şi cu toate astea, plătesc zeci de milioane facturi la lumină”, ne-a arătat Florin, un tânăr de 35 de ani de pe strada Câmpul cu maci, din Bucureşti.

Florin este un tânăr ingenios: îşi luminează casa folosind curent de la bateria maşinii
Florin este un tânăr ingenios: îşi luminează casa folosind curent de la bateria maşinii

Oamenii au făcut plângeri peste plângeri, dar nimeni nu i-a băgat în seamă. Infrastructura e de vină şi până nu se va moderniza nici lumină nu vor avea la parametri optimi. Între timp, bucureştenii îşi văd de ale lor: unii cu naveta, „la oraş”, la muncă, alţii prin gospodării. Şi au destule de făcut, căci în cartier lumea încă se ocupă cu creşterea orătăniilor pe bătătură. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net