FOTO Românii s-au înghesuit la mormântul lui Mihai Eminescu, la cimitirul Bellu. 171 de ani de la nașterea marelui poet

Ultima actualizare:

    foto: Blitz
foto: Blitz

În preajma zilei de naștere a poetului nostru nepereche, Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie, mormântul său devine loc de pelerinaj. Românii merg la cimitirul Bellu din Capitală cu lumânări, flori și diverse ofrande, iar azi nu a fost excepție. Fotoreporterii Click! au surprins imagini emoționante.

15 ianuarie este ziua lui Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta se împlinesc 171 de ani de la nașterea marelui poet. An de an, iubitorii poeziei românești comemorează la 15 ianuarie nașterea lui Mihail Eminescu. Pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu Ortodox, câțiva pelerini eminescieni din București și din provincie au venit și azi să păstreze momente de reculegere la mormântul poetului național. Au lăsat pe mormânt poezii, bilețele, flori, panglici tricolore și lumânări aprinse.

Mihai Eminescu-geniul culturii românești

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică - de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel. A fost activ în societatea ''Junimea'' şi a lucrat ca redactor la ziarul "Timpul". A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Deşi a trăit doar 39 de ani, a lăsat posterităţii o amplă creaţie literară - poezii, proză, dramaturgie - şi publicistică. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902. Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române, scrie agerpres.ro.

Citește și:

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net